ENESTE RETTE: I vårt samfunn vokser vi opp i troen om at ekteskap eller forhold mellom to personer er det eneste rette, skriver Kristin Ruud (18). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
ENESTE RETTE: I vårt samfunn vokser vi opp i troen om at ekteskap eller forhold mellom to personer er det eneste rette, skriver Kristin Ruud (18). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Ekteskap er ikke for alle

Hvem i all verden har funnet på at det bare går an å elske én person om gangen?

Meninger

I vårt samfunn vokser vi opp i troen om at ekteskap eller forhold mellom to personer er det eneste rette. Mange tenker nok ikke over at det finnes andre alternativ, fordi samfunnsnormene er så inngrodde som de kan bli.

De fleste har hørt om åpne forhold eller åpne ekteskap. I disse forholdene har partene fler enn en sexpartner, mens de også har en fast som de eventuelt er gift med eller bor sammen med.

Mennesker som lever i åpne forhold holder det ofte skjult. Dette er fordi det knyttes veldig mye skam til denne typen livsstil. Det er rett og slett ikke sosialt akseptert å ikke følge normene ved å overgi seg til tosomheten. Men om man skal se det i et litt større perspektiv, er åpne forhold og ekteskap akseptert i forhold til det å være polyamorøs.

FORSKJELLIGE: Det finnes utrolig mange forskjellige mennesker, så hvordan kan vi da forvente at alle skal oppleve kjærlighet likt, spør Kristin Ruud. 
FORSKJELLIGE: Det finnes utrolig mange forskjellige mennesker, så hvordan kan vi da forvente at alle skal oppleve kjærlighet likt, spør Kristin Ruud.  Vis mer

Polyamori er en livsstil hvor en har seksuelle og følelsesmessige forhold til flere enn én person. Igjen skal det påpekes at den type følelser som er til stede i et kjærlighetsforhold, ifølge samfunnet, bare er tilegnet den ene personen du er i et forhold med. Polyamori står for fri sex og ikke minst fri kjærlighet, men også ærlighet og åpenhet overfor alle de involverte partene. Som utenforstående er det nok lett å konkludere med at dette bare handler om sex og seksuelle fantasier en ikke kan oppleve sammen med sin partner, men som sagt er det på ingen måte dette polyamori handler om.

Jeg har selv blitt møtt med påstanden at polyamori og homoseksualitet er tett knyttet sammen. Dersom det er flere homoseksuelle som er åpne om polyamori, kan dette skyldes at homoseksuelle i manges øyne allerede lever på kanten av samfunnets normer. Homofile har allerede måttet tørre å stå fram med sine følelser og meninger, til tross for at samfunnet ikke har akseptert det. Men det er både homofile og heterofile som lever i både polyamorøse og åpne forhold eller ekteskap i dag.

Forskjellen på polyamori og bigami er at i en polyamorøs familie er det en (eller ingen) ektepakt, mens bigami går ut på å ha flere ektepakter. I Danmark er det mange mennesker som lever åpent som polyamorøse, fordi danskene har diskutert samlivsformer i større grad enn nordmenn.

Her i Norge henger vi litt etter, og vi har en lang vei å gå før polyamori blir nogen lunde sosialt akseptert. Det er trist, alle mennesker fortjener kjærlighet, gjør de ikke? Og da mener jeg den typen kjærlighet som føles rett for den enkelte, ikke den som er rett for samfunnet. Som du sikkert er klar over, finnes det utrolig mange forskjellige mennesker, så hvordan kan vi da forvente at alle skal oppleve kjærlighet likt?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.