«El Corazsn»

Etter at Steve Earle kom seg ut av gettoen, som han selv kalte det, har han vært nærmest hyperaktiv. Men Earle må trives med tempoet og sin sobre tilværelse, for han har aldri vært lysere til sinns.

«El Corazsn» er etter eget utsagn den eneste plata han har gjort 100 prosent dopfri, og han har lagt bak seg selvransakelsen som preget fjorårets mesterverk, «I Feel Alright». Men det som fortoner seg som en musikalsk trilogi, startet med den akustiske og tilbakeskuende «Train a Comin'» (1995). Innimellom har han også levert fine bidrag til samlinger som «Dead Man Walking» og «The Songs of Jimmie Rodgers» foruten et prosjekt med gruppa V-Roys, novellesamling, produsentjobber og turné.

Enkel og genial

Earle har ikke vært mer rocka på mange år, men han åpner og slutter med låter som er like enkle som de er geniale. I «Christmas In Washington» beskriver han rikets tilstand og kaller på Woody Guthrie og Malcolm X og i «Ft. Worth Blues» hyller han varmt sin avdøde trubadurvenn Townes Van Zandt.

«El Corazsn» er også en reise gjennom amerikansk musikkhistorie. The Del McCoury Band lager bluegrass av «I Still Carry You Around», The Fairfield Four gir «Telephone Road» vokal tyngde, Emmylou Harris forskjønner antirasistiske «Taneytown», Supersuckers vrenger på «N.Y.C», og sønnen Justin (15) på el-gitar høvler til «Here I Am».

Skrev i Oslo

Earle skriver overalt, og pop-låta «If You Fall» datt ned i hodet hans da han gikk ut for å ta en kopp kaffe i Oslo. Han trenger ikke sterkere saker lenger, men så har han heller ikke vært bedre og mer produktiv enn etter at han kom seg ut av gørra. Helt ok, det!