DEBATT

- Elbilsjåføren er en rik snylter

Elbilfordelene skal snart tas opp til ny vurdering. Nå møter elbilen en ny type motstand. 

ENDRET: Elbil er ikke lenger for fattige radikalere. Foto: Tesla Motors / Reuters / NTB Scanpix
ENDRET: Elbil er ikke lenger for fattige radikalere. Foto: Tesla Motors / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ny studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO indikerer at Tesla har endret vår oppfatning om elbil fra å se den som en stygg, liten bil som signaliserer antimaterialistiske verdier, til at elbilen er en luksusbil som står for det motsatte. Elbilkjøreren er ikke lenger en fattig radikal som ofret seg for miljøet, men en rik snylter med «sugerøret langt inn i statskassa». Hovedkritikken er at elbilfordelene subsidierer den rike delen av befolkningen, bryter med prinsipper om «rettferdig fordeling» og bidrar til å øke sosiale forskjeller i samfunnet. Kritikken har altså et sosialdemokratis sus med dype røtter i norsk politikk og kultur.

På internasjonalt plan strides de lærde om hvorvidt elbilen egentlig er et tiltak for klima, det vil si om den bidrar til å redusere CO2-utslipp. I Norge anser vi dem imidlertid som mer klimavennlige enn de gjør i mange andre europeiske land – ettersom den stort sett er drevet av fornybar energi. De fleste kan likevel enes om at elbilen er et tiltak for miljø i kraft av å bedre luftkvaliteten i byene.

Elbilen ble imidlertid ikke bygget som et miljøtiltak. Den første elbilen ble produsert av den amerikanske oppfinneren Thomas Davenport i 1834. Rundt 1900 hadde elektriske biler en betydelig markedsandel. Men da Henry Ford startet masseproduksjon av bensindrevne biler ble de utkonkurrert. Siden har elbiler vært relansert en rekke ganger, men suksessen har ikke vært varig. Ankepunktene har hele tiden vært dyre produksjonskostnader, høy utsalgspris og lav rekkevidde på grunn av dårlig batterikvalitet. De siste årene har imidlertid elbilenes teknologi bedret seg betraktelig. I dag har elbiler som Nissan Leaf (2013-modell) og Tesla model S teoretisk sett en rekkevidde på henholdsvis 175-–220 og 260–480 kilometer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer