Eldar Vågan

Eldar Vågan har sju biler, to tv-esker fulle av lekebiler og ønsker seg en rallybil. Sønnen sa Mercedes før han sa mamma. Men pappas lekebiler får han ikke låne før han er konfirmert.

Jeg er fascinert av mye rart, jeg. Jeg har en oransje telefon og en stereo 8 kassettspiller, en slik som skulle revolusjonere 70-tallet. Den virker også. Det er litt av vitsen med gamle ting, sa Eldar Vågan.

FØRST DUKKET HAN opp i Dagbladets resepsjon en ettermiddag klokka fem, lettere stresset, rett fra et flere timer langt kontraktsmøte med TV2. Derav koksgrå dress, blå skjorte, blått slips med diskré mønster og stresskoffert. Han hilste litt sjenert, hang fra seg jakka, satte ned kofferten og slo av mobilen. Så satte vi i gang.

- Jeg konkurrerer med Øystein Sunde om tekniske duppedingser. Denne mobilen, med innebygd data og faks, var det nyeste på markedet for noen år siden. Jeg skal ha den til den blir helt johan. I England for tre år siden fikk jeg en halv pils på den, sier Eldar Vågan fornøyd ut i lufta.

- Jeg ser altfor mye på tv, sier han så.

- Og jeg er sikker på at jeg har Norges eldste tv som virker, en Tandberg 1. Den ble laget for prøvesendingene i Oslo. Jeg reiv ut hele innmaten og skiftet til Samsung, det var litt av en jobb. Men du kan ikke se at den er ny inni. Det var 40- 50 ledninger som måtte skjøtes, og jeg har satt inn to Porsche-høyttalere. Stereo. Det er så trangt i Porschen at høyttalerne må være smale, så de gikk fint inn. Det eneste minuset med tv-en er at jeg mister all teksten i hjørnene, så jeg ser ikke om jeg ser på TV2 eller TVNorge.

I ÅR HAR ELDAR VÅGAN og Vazelina Bilopphøggers 20-årsjubileum. Skjønt egentlig startet eventyret om Totens glade gutter i 1979, under NM i rock. Etter å ha sagd seg gjennom et stålgitter i garderoben, endte gutta uten plassering, men sang seg likevel inn i rockehistorien med store bokstaver på kav totning. Der er de blitt værende. I dag har Eldar Vågan bak seg 17 plater, 15 med Vazelina og to solo. Sammen med Vazelina har han solgt over en million plater. Han og gutta har trukket fulle telt på Toten og like fulle hus på hovedstadens scener med sine elleville Vazelina-revyer, og i morgen klokka 19.30 braker det løs med «Vazelina hjulkalender» på TV2. Eldar Vågan gleder seg som en unge.

- Vi spiller oss sjøl, da. Det eneste vi er nøye med er antrekkene våre og bilene - de er tipp topp! Serien foregår et udefinerbart sted på Østlandet, der vi har bilopphøggeriet vårt. Dessverre går det litt dårlig, vi hadde jo vår storhetstid på hitlistene i forrige årtusen. Høggeriet ser ut omtrent slik det gjorde hos Høgger'n da han drev bilopphøggeri i et steinbrudd på Toten. Det så ut som et krater der. Den skotske scenografen har vært der og tatt bilder og avstøpninger, men jeg må si at virkeligheten ser enda verre ut enn på tv, humrer Eldar Vågan, fortsatt ut i lufta et sted.

For å få plass til et helt høggeri inntok tv-teamet en hangar på Fornebu.

- Et trent øye vil kunne se deler av en 59 Cadillac, verdt en formue, veltet borti høggeriet. Bildelene har vi fått låne fra et firma i Tønsberg som importerer amerikanske bildeler.

BRUSPULVERGUTTA på Blazerfjell Panorama Apartments er nærmeste og særs indignerte naboer. Ikke bare ødelegger bilopphøggeriet utsikten, det spyr også ut en del miljøfiendtlige gasser hver gang et nytt bildekk går på bålet. I tillegg kommer musikken.

- He he, «bruspulvergutta» er et uttrykk jeg hørte av en kamerat fra Asker. Unger som spiser for mye bruspulver blir rødsprengte i trynet og røde på øynene. Slik er millionærene på Blazerfjell. De ansetter den fremadstormende Inga Toppen som direktør, og hun gjør hva hun kan for å bli kvitt oss. Hun hyrer blant annet to torpedoer for å banke oss opp, humrer Eldar Vågan.

Tømmerhyttekapitalistene får altså svi. Utad kan årets hjulkalender også synes å ta et svært så miljøvennlig standpunkt. Julenissen ramler nemlig ned i høggeriet gjennom et hull i ozonlaget.

- Det var ikke det at vi skulle ha en miljøprofil, vi fant ikke på noe annet. Det var Alf (Tande-P.) som fant på det. Dermed må vi hjelpe julenissen så han kommer seg jorda rundt til julaften.

SELV SITTER ELDAR VÅGAN hjemme foran tv-en i morgen kveld. Ikke Porsche-Tandberg-tv'n, den bor på Toten. Selv bor Totens store sønn i Bærum med samboer, sønner, biler og lekebiler.

- I sommerhuset er planen å lage et helt autentisk 50-tallsinteriør. Jeg var på Kongsberg nylig og hentet en 50-tallssofa, men da jeg støvsuget den, forsvant hele trekket.

Hjertelig latter.

- Forresten har jeg en av de første radioene som ble bygd på 20-tallet, en Philips Skaugum. Den ser ut nesten som en Marshall gitarforsterker. Og den virker.

Så var det bilene da. Eldar Vågan kan snakke ustoppelig om alt som inneholder en motor. Han har sju biler, hvorav to er fast inventar i hjulkalenderen. Det er to Plymouth Fury 60-modeller, den ene en limousin og den andre en stasjonsvogn som fungerer som følgebil. I tv-serien «Soria Moria» på NRK spiller Eldars Mercedes en liten rolle. Det har sønnen Elias på to og et halvt selvsagt fått med seg. Han er i ferd med å bli minst like bilgal som sin berømte far.

- Han har et søskenbarn som er veldig glad i dokker, og da han var der, gikk han gjennom hele dokkesamlinga. Aller nederst fant han en liten Matchbox-bil. Den lekte han med resten av dagen.

Han skulle bare visst, junior, hvilken skatt pappa har samlet i to tv-esker på loftet.

- Vel, det er ikke så mange, da, to tv-esker. Andre folk har hele kjellerstua full, sier Eldar Vågan.

ANTIKVITET: Eldar Vågan tror han har Norges eldste tv som virker.