- Eldre forfattere trakk de yngre inn i ml-miljøet

Ville ikke gått inn ellers, sier Haavardsholm.

(Dagbladet.no): I gårsdagens Dagbladet uttalte forsker og litteraturkritiker Jon Rognlien at Dag Solstad var kraftsenteret i den norske ml-litteraturen, og at andre forfattere diltet etter ham inn i AKP (m-l). Men Solstad er også den som har skrevet seg best ut av det, mener Rognlien.

Artikkelen finner du her (NB: Krever Dagbladet Pluss-abonnement.).

- Det er klart at mange av oss yngre forfattere den gangen aldri ville gått inn i m-l-bevelgelsen hvis ikke de andre eldre trakk oss inn i gjengen. Vi så opp til dem, og særlig Kjell Askildsen var et av mine forbilder.

De ytterliggående gærningenes meninger gikk til hjertet på oss, fordi vi på mange måter kjempet den samme eksistensielle kampen. Vi ville leve av å skrive, og m-l\'erne skapte på en måte en slags fagforeningspolitikk for oss, sier Espen Haavardsholm.

Tidsfenomen

Også Edvard Hoem er enig i at mange ble påvirket av AKP-bevegelsen.

- Jeg oppfattet det ikke som dilting. Det var et tidsfenomen, og en hel generasjon var påvirket. Jeg ble radikal flere år før jeg hørte om Dag Solstad. Hoem skammer seg ikke over bøkene han skrev den gangen, og mener selv han har kommet godt ut av tida som m-l\'er.

- Jeg står inne for de bøkene jeg skrev den gangen, selvom ikke alt jeg sa og gjorde politisk var like glupt.

PÅVIRKET: - Vi så opp til de eldre forfatterne, sier forfatter Espen Haavardsholm. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
PÅVIRKET: - Vi så opp til de eldre forfatterne, sier forfatter Espen Haavardsholm. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer

Tok standpunkt

Jon Michelet blir irritert av at Rognlien på en upresis måte beskylder en rekke forfattere for ikke å ha tatt fullstendig standpunkt i henhold til AKP-bevelgelsen.

- Dette er feil. Selv tok jeg et fullstendig standpunkt som var basert politisk. Denne uttalelsen holder ikke snitt. Jeg var hele min ungdomstid medlem av den sosialistiske bevegelsen i Norge. Da jeg gikk over til det som skulle bli AKP fra Sosialistisk Folkeparti kjente jeg ikke Solstad en gang. Jeg jobbet som journalist i Tromsø og hadde ingen litterær tilknytting.

Michelet sier det var det store spørsmålet om motstand mot sovjetisk imperialisme som trakk han inn i m-l-bevegelsen. Her er ukas bokanmeldelser

LES OGSÅ:

ROGNLIEN TAR FEIL: Det mener Jon Michelet. Han ble ml-forfatter av rent politiske årsaker.
DILTET IKKE: Edvard Hoem mener han har kommet godt ut av tida som ml-forfatter.
MENER FORFATTERNE DILTET: Litteraturforsker Jon Rognlien mener 50 norske forfattere diltet etter Dag Solstad inn i ml-bevegelsen.