<strong>SVIKTER:</strong> Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SVIKTER: Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Eldre frarøves nødvendig tannbehandling

Debatten før valget har vært preget av at helsetjenester i stadig større grad skal leveres av offentlige tjenestetilbydere. I stedet for å slå politisk mynt på dette, bør man kanskje se til områder hvor det offentlige har hatt ansvar for å levere disse tjenestene siden midt på 80-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi må gi våre eldre en verdig eldreomsorg, er politikere av alle valører enige i. Les videre, og jeg skal innlemme deg i en godt skjult hemmelighet. Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger. Situasjonen er så ille at de er heldige om de blir undersøkt av tannlege, selv om tannbehandling er en lovfestet rett for denne gruppen.

For å begynne med det grunnleggende først – hva betyr en god tannhelse? Jo, det betyr å kunne nyte og tygge mat, å være fri for smerter i munnen, å kunne smile uten å skjemmes og, viktigst av alt, det betyr at du har mindre sannsynlighet for å få en rekke andre helseproblemer. Vi vet at dårlig tannhelse kan føre med seg infeksjoner som blant annet høyner risikoen for hjerteinfarkt.

Når folk hever fanen med frasen «tenner må bli en del av kroppen» mener de fleste at flere, gjerne alle, bør få offentlig dekt tannbehandling i Norge. Mitt hovedpoeng er at det offentlige svikter for de gruppene som allerede har denne lovfestede retten. Og her skal jeg komme med noen sviende tall fra statistikker som viser at lovfestet rett til tannbehandling slett ikke er synonymt med god tannhelse.

Siden 1983 har eldre med vedtak om hjemmesykepleie med varighet mer enn tre måneder hatt rett til et gratis tilbud fra den offentlige tannhelsetjenesten. Tjenesten eies og drives av fylkeskommunene. Tall fra SSB viser at bare 23 prosent av denne gruppen i Norge faktisk får den lovpålagte tjenesten. Oslo er blant verstingene i landet og drar landsgjennomsnittet kraftig ned, med sine flaue 13 prosent. Verstingen i klassen er Østfold, hvor bare ni prosent blir undersøkt av tannlege.

Statistikken sier ingenting om innholdet eller kvaliteten i tjenesten, men forteller bare hvor mange prosenter som er undersøkt. Hvor mange som faktisk får behandling, vet vi altså ingenting om.

De fleste voksne i Norge går til en privat tannlege. Om man blir langvarig sjuk og har behov for hjemmesjukepleie, kan man selvsagt fortsette å gå til sin faste tannlege. Men som de fleste vet er tannbehandling kostbart. Og med en skrantende helse, skranter som regel lommeboka også. Gratis tannbehandling blir dermed ofte helt nødvendig for i det hele tatt kunne gå til tannlege.

Men, for å få den lovfestede rettet til gratis tannbehandling, må de som får denne rettigheten skifte tannlege, hvis de tidligere har brukt en tannlege i privat praksis. Fra et faglig perspektiv er dette særs uklokt. Det er den faste tannlegen som kjenner pasienten best og som har de beste forutsetningene til å kunne oppdage endringer i tannhelsen og tilrettelegge behandlingen.

De fleste som har vært til tannlegen vet at trygghet og tillit til behandler er svært viktig. Hvor er det rasjonelle, fra et menneskelig perspektiv, i at man skal skifte tannlege når helsen skranter? Når man er svak og svekket blir det gjerne umulig.

Resultatet kan bli at man holder seg unna tannbehandling. Siden disse personene har generelle medisinske problemer, forverres tannhelsen ofte svært raskt, og pasienten kan i løpet av kort tid utvikle seg fra å ha en frisk og fin munn til at munnen er full av infeksjoner og smerter. Kosthold blir påvirket og enkelte slutter rett og slett å spise. For noen blir dårlig tannhelse deres bane. Forskning viser at ti prosent av dødsfall ved institusjoner kunne ha vært unngått dersom tannhygienen var bedre. Dette må man kunne kalle et folkehelseproblem.

Problemet er ikke manglende fagpersonell. I Norge har det vært en kraftig netto tilvekst av tannleger de siste årene. Prognosene tilsier at utviklingen vil fortsette og at vi vil ha et stort overskudd av tannleger i fremtiden. I de store byene har de private tannlegene altfor lite å gjøre. Stadig flere tannleger tilbyr estetiske behandlinger som bleking, Botox og annen behandling som er stadig fjernere fra den utdanningen vi har fått, nemlig å forebygge og behandle sykdom.

Hadde man endret pasientens rettigheter, slik at eldre med hjemmesykepleie selv kunne stå fritt til å velge sin egen tannlege, kunne dette problemet vært løst over natta. Da kunne pasienten eller pasientens pårørende selv valgt den behandleren som de mente var best egnet til å ta vare på tannhelsen. I stedet velger mange å heve en fane med et slagord som er dømt til å mislykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer