DEBATT

Eldre frarøves nødvendig tannbehandling

Debatten før valget har vært preget av at helsetjenester i stadig større grad skal leveres av offentlige tjenestetilbydere. I stedet for å slå politisk mynt på dette, bør man kanskje se til områder hvor det offentlige har hatt ansvar for å levere disse tjenestene siden midt på 80-tallet.

SVIKTER: Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SVIKTER: Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi må gi våre eldre en verdig eldreomsorg, er politikere av alle valører enige i. Les videre, og jeg skal innlemme deg i en godt skjult hemmelighet. Vårt samfunn svikter totalt på et punkt som er av stor betydning for livskvaliteten for eldre med hjemmesykepleie – få av dem får den tannbehandlingen de trenger. Situasjonen er så ille at de er heldige om de blir undersøkt av tannlege, selv om tannbehandling er en lovfestet rett for denne gruppen.

For å begynne med det grunnleggende først – hva betyr en god tannhelse? Jo, det betyr å kunne nyte og tygge mat, å være fri for smerter i munnen, å kunne smile uten å skjemmes og, viktigst av alt, det betyr at du har mindre sannsynlighet for å få en rekke andre helseproblemer. Vi vet at dårlig tannhelse kan føre med seg infeksjoner som blant annet høyner risikoen for hjerteinfarkt.

Når folk hever fanen med frasen «tenner må bli en del av kroppen» mener de fleste at flere, gjerne alle, bør få offentlig dekt tannbehandling i Norge. Mitt hovedpoeng er at det offentlige svikter for de gruppene som allerede har denne lovfestede retten. Og her skal jeg komme med noen sviende tall fra statistikker som viser at lovfestet rett til tannbehandling slett ikke er synonymt med god tannhelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer