VERDENSREKORDFORSØK: 27.000 dansere forsøkte seg på verdensrekord i Hangzhou i Zhejiang-provinsen. Men hva er det som gjør dette på populært i Kina? Foto: Reuters / NTB Scanpix
VERDENSREKORDFORSØK: 27.000 dansere forsøkte seg på verdensrekord i Hangzhou i Zhejiang-provinsen. Men hva er det som gjør dette på populært i Kina? Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Eldre kvinner i store flokker skaper for mye styr og bråk for kinesiske myndigheter

Her er noe av det rare vi fant på internett denne uka.

Internett er et vilt og vakkert sted, og vi plukker stadig opp saker fra den store verden etter tips mottatt fra lesere (og noen av journalistene som som vanker i litt aparte kroker av internett). Ikke alt er verdt en hel dagbladet-artikkel derimot, til tross for stor underholdningsverdi. Her er en liten oppsamling av redaksjonens funn fra uka som gikk.

Ukas nyheter fra verden: Det er ikke noe nytt at Kinas myndigheter tar en til tider meget aktiv rolle når det gjelder kultur. Fra bekymring over for mange tidsreiser i tv-serier, til forfølgelse av Falun Gong-bevegelsen. Men nå har myndighetene sett seg nødt til å gripe inn i den siste trenden som går over landet: Square dance.

Eldre kvinner i store flokker skaper nemlig for mye styr og bråk, der de samles rundt middagstider og danser koreograferte danser, til tider til høy musikk fra stereoer eller til og med live-band.

«Square Dancing representerer det kollektive aspektet i kinesisk kultur, men nå ser overentusiasmen til deltagene ut til å skape skadelige disputter over støy og arenaer, så vi må lede det med nasjonale standarder og regulering» sier Liu Guyong, leder for generaladministrasjonen for sport til China daily.

De 12 godkjente koreografiene, laget av et ekspert-panel, vil «Holde dansingen på det rette spor, og vil gjøre at dansingen blir utført på et sosialt ansvarlig vis», sier lederen av ekspertpanelet, Wang Guangcheng.

Ukas nisje: Internett lar folk med meget smale interesser finne hverandre og sammen dyrke sine meget smale interesser. Reddit er et sted som lar deg lage din egen lille krok, og er en gullgruve for de som er ute etter en ny hobby. Denne subredditen er for eksempel dedikert til antikke ambolter.

Ukas kunst: Denne uka var den internasjonale museumsuka, og museer verden over feiret på twitter ved å legge ut bilder fra ulike aspekter ved museets virksomhet. Hashtaggen #secretMW har vært dedikert til museer bak kulissene, men de virkelige skattene er å finne på #architectureMW, der museer har lagt ut bilder av aspekter ved arkitekturen både innvendig og utvendig.

Ukas frekkas: Noen vennlige sjeler med fritidsproblemer har samlet sammen dette kartet. Kartet er en interaktiv oversikt over stedsnavn i verden med vagt eller veldig frekke navn. Dessverre fungerer dette kun for engelskspråklige ordspill. Dagbladet oppfordrer herved sine lesere til aksjon og dugnad.

Ukas nytteside: Du har panikk. Facebook eller db.no fungerer ikke. Er hele sida nede eller er det bare deg? Heldigvis finnes det hjelp. Nettsiden «Down for everyone or just me?» gir deg svar på spørsmålet. Tast inn nettsiden du lurer på om er nede. Nettsiden sjekker for deg.

Ukas internettoriginal: Colin Furze er en engelskmann som også er en oppfinner. Oppfinnelsene hans kan muligens ikke regnes som fremskritt for menneskeheten, selv om det kommer litt an på øynene som ser... Oppfinnelsene går fra en meget trimma handicapscooter til fullstendig brukbare Wolverine-klør.