Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Diabetes

Eldre må møtes med forventninger om å leve aktive liv

Å bli eldre er ikke slutten på livet. Tvert imot.

RESSURS: - Å bli eldre er ikke slutten på livet, men tvert imot starten på en ny fase i livet, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie i dette svarinnlegget. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
RESSURS: - Å bli eldre er ikke slutten på livet, men tvert imot starten på en ny fase i livet, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie i dette svarinnlegget. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykolog Ingeborg Svartsund Arntsen skriver 30. mai at å bli eldre ikke nødvendigvis innebærer å bli stakkarslig eller glemsk. Hun mener vi må endre synet på eldre og utvikle et mer aldersvennlig samfunn. Det er jeg helt enig i! Å bli eldre er ikke slutten på livet. Tvert imot. Det er starten på en ny fase i livet. Mange har 20 og 30 år framfor seg når de går ut døra på arbeidsplassen for aller siste gang. Derfor må vi skape et samfunn der eldre får brukt egne ressurser i de ulike fasene av alderdommen.

De neste 30 årene vil antallet eldre over 70 år dobles. Noen kaller dette en eldrebølge. Det blir ofte framstilt som en grå tsunami som vil slå inn over velferdssamfunnet. Men endringen i demografi betyr først og fremst nye muligheter.

Regjeringen er derfor i gang med å fornye eldrepolitikken. Vi har lagt fram strategien «Flere år – flere muligheter». Den legger til rette for at vi kan ta i bruk eldres kompetanse og arbeidskraft på en bedre måte. Eldre må møtes med forventninger om å leve aktive liv. Et sentralt tiltak er derfor at eldre som ønsker det, kan stå lenger i arbeidslivet.

Regjeringen har også satt i gang eldrereformen «Leve hele livet». Målet er at eldre skal få bedre hjelp til å mestre siste del av livet. Ett av fire hovedområder er aktivitet og felleskap. Som Arntsen skriver, er det ikke alltid helsa som er det største hinderet for eldre. Flertallet av dem er sunnere, mer velfungerende og mer aktive enn noen eldre før dem.

Vi må se alle evnene et menneske har, uavhengig av alder, og legge til rette for at eldre kan bidra i samfunnet. Vi skal tilføre ressurser der det trengs. Men å investere i alderdommen handler ikke først og fremst om å gi eldre ressurser, men også om å skape et samfunn der de får bruke ressursene sine. Til å mestre sin egen hverdag. Til å leve livet, hele livet. Slik får vi et aldersvennlig samfunn med muligheter for alle.

Hele Norges coronakart