Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

17. mai på NRK

Eldre om NRKs 17. mai-sendinger: - Skuffende, men vi trenger dem ikke

Slik blir 17. mai på NRK.

KOSER SEG UANSETT: Beboere på Ensjøtunet i Oslo, Berit Bergersen (82), Reidar Næss (89) og Solveig Westby (92) fikk onsdag besøk av Fyrstikkaleen barnehage og savner ikke NRK. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOSER SEG UANSETT: Beboere på Ensjøtunet i Oslo, Berit Bergersen (82), Reidar Næss (89) og Solveig Westby (92) fikk onsdag besøk av Fyrstikkaleen barnehage og savner ikke NRK. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag ble 1700 journalister og redaksjonelt ansatte i NRK tatt ut i streik av Norsk journalistlag, og det går hardt utover morgendagens 17. mai-program.

At streiken ødelegger for 17. mai-sendingene er skuffende, sier Britt Granly (82) til Dagbladet.

Sittende på verandaen tilhørende Ensjøtunet bo- og aktivitetshus øst i Oslo, drevet av Frelsesarmeen, har hun nettopp gått gjennom tv-programmet sammen med datteren. Humøret er på topp, men Granly mener at de NRK-ansatte kunne holdt igjen.

PÅ BALKONGEN: Britt Granly (82) skal feire 17. mai på Ensjøtunet i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ BALKONGEN: Britt Granly (82) skal feire 17. mai på Ensjøtunet i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg gledet meg til å se 17. mai-sendingen og kongebryllupet i England på NRK, så dette var skuffende. De kunne jo ventet ei uke, vel. Disse sendingene er viktige for mange eldre, men det er vel for å få streiken til å svi mest mulig at de gjør det nå, sier hun og fortsetter:

- De tjener jo såpass godt i NRK at de har nok. Jeg har jobbet 50 år i det private næringslivet, og der var det aldri snakk om streik. Jeg er sterkt imot streiking, men 17. mai blir det uansett. Jeg skal opp tidlig, få med meg nasjonalsangen og nyte koldtbordet i hovedhuset, fortsetter Granly.

Sørger for tilbud

Sola skinner, gradestokken nærmer seg 30 grader og rundt 82-åringen får beboerne en forsmak på 17. mai. Daglig leder Solfrid Slettholm har onsdag invitert Fyrstikkaleen barnehage innom med flagg, hurrarop og nasjonalsang.

- Vi er glade for å invitere til fellesskap med denne generasjonen. Det bor en lang rekke eldre her som hvert år ser Norge feire grunnlovsdagen på tv. Det er ikke så lett for å alle her å få med seg feiringen i sentrum eller andre steder, så tv er en del av nasjonaldagen, men vi sørger for andre aktiviteter og tilbud.

Reidar Næss (89) har i likhet med Britt Granly heller ikke noe til overs for streikeaksjoner, og mener man må komme til enighet på andre måter, men at NRK-sendingene er redusert bryr han lite.

- At tilbudet er dårligere i morgen gjør meg ingenting overhodet. Jeg ser bare barnetoget på TV 2, sier han og titter bort på Solveig Westby (92) som nikker støttende.

- Betaler mye i lisens

Berit Bergersen (82) er også enig med Næss.

- Det er jo leit at det streikes, for man betaler så mye i lisens, men vi trenger ikke NRK i morgen, så det vil vi ikke savne. Det er så mye som skjer her i hagen uansett, den fineste oasen i Oslo, sier Bergersen, som har jobbet med å stelle grøntområdet de siste seks åra.

Ifølge NRKs mediedirektør Marius Lillelien vil nasjonaldagsdekningen bare følge feiringen i Oslo. Tilbudet blir svært begrenset, sier han til NTB, som melder at 17. mai-sendingen som NRKs seere er vant til, med innslag fra feiringen over hele Norge utgår, men at programledere Haddy N'jie og Youtuber Dennis Vareide fortsatt skal være programledere.

- BLIR BEGRENSET: Mediedirektør i NRK, Marius Lillelien. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- BLIR BEGRENSET: Mediedirektør i NRK, Marius Lillelien. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Seerne vil få en innledende sending før barnetoget starter, som Haddy skal lede, og bilder fra toget med kongefamilien og garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert, fordi de som skulle ha gjort det, er tatt ut i streik, sier Lillelien til NTB.

- En viktig kamp

I går pratet Dagbladet med programleder i «Dagsnytt 18», Fredrik Solvang, som synes det er kjedelig at de ikke får laget de programmene de skal, men at motstanden er nødvendig.

STREIKER: NRK-journalist Fredrik Solvang. Foto: Privat
STREIKER: NRK-journalist Fredrik Solvang. Foto: Privat Vis mer

- Det er faktisk mye morsommere å jobbe enn å streike. Det er veldig synd for publikum, for NRKs brukere, at de ikke får de programmene og tilbudene de er vant til, og har krav på. Dette viser hvor viktig denne streiken faktisk er for oss som til daglig er opptatt av å levere det aller beste vi kan.

- Dette er faktisk en årelang og viktig kamp. Det er feil og urettferdig at NRKs journalister i snitt skal tjene 110 000 kroner mindre enn andre journalister det er rimelig å sammenlikne seg med. Med det tilbudet som NRK har lagt på bordet så vil det gapet bare øke. Det mener vi er feil, sa Solvang.

Årets 17. mai-sendinger på NRK1 starter 9.30 og avsluttes 13.45.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!