Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Eldrepolitikk

Eldre stues bort i institusjoner

Har du sett noen som smiler, eller har du hørt en latter i korridorene der de bor?

KREVER ENDRINGER: Det er ingen overdrivelse å si at vi svikter de eldre. De blir bare tatt fram når det er valg, og så blir de stuet bort igjen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen
KREVER ENDRINGER: Det er ingen overdrivelse å si at vi svikter de eldre. De blir bare tatt fram når det er valg, og så blir de stuet bort igjen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor ser du sjelden eldre mennesker i bybildet eller i nærmiljøet? Fordi de er stuet bort på institusjoner eller i eldreboliger.

De lever i skyggen av samfunnet og skal oppbevares på billigste måte. De fleste er overmedisinerte – og er verken til nytte eller mening for andre eller i sine omgivelser.

Det aller viktigste ved eldreomsorg må være det menneskelige. Det å bli sett, hørt og snakket med er for oss en selvfølge – men ikke for dem.

Dette løser vi med praktisk stordrift både når det gjelder stell, mat, aktivitet og underholdning.

Pleiere over hele landet er eksperter på løfting, stell, vask og tidtaking. Når vi stuer bort de eldre skjer det også psykiske påkjenninger. Har du sett noen som smiler, eller har du hørt en latter i korridorene der de bor? Depresjoner er svært utbredt hos eldre, sammenliknet med øvrig befolkning er andelen personer med alvorlig depresjon det dobbelte blant mennesker i alderen 70–85.

Det er likevel ingen overdrivelse å si at vi svikter de eldre. De blir bare tatt fram når det er valg, når valget er ferdig blir de stuet bort igjen.

Dagens organisering av eldre vil snart tvinge kommunene i en knestående som det kan bli vanskelig å reise seg fra. Eldrebølgen vil skylle over kommunene i hele landet.

Politiske ledere må tenke langsiktig. Eldrepolitikken behøver såpass dype endringer at det bør skje gjennom et samarbeid partiene mellom. Det oppfordres til at partiene på Stortinget og i kommuner setter seg ned og skisserer en plan for en eldrereform, en plan som inkluderer, som tråkker opp veien mot et samfunn der de eldre har en naturlig plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!