SKUDDKLARE: Bruce Willis (59), Helen Mirren (68) og John Malkovich (60) er blant «Red»-heltene som er over middagshøyden. Men de har ikke glemt sine gamle hemmelig agent-triks.
SKUDDKLARE: Bruce Willis (59), Helen Mirren (68) og John Malkovich (60) er blant «Red»-heltene som er over middagshøyden. Men de har ikke glemt sine gamle hemmelig agent-triks.Vis mer

Eldrebølge i Hollywood

Pensjonistene skyter vei i vellinga.

I vår tid klages det stadig over en grenseløs dyrking av ungdommen. Ikke minst i underholdningsindustrien. Filmen «Red» (2010), som nylig er vist gjentatte ganger på NRK, er et eksempel på at også det å tilhøre pensjonistenes rekker kan framstilles som en attraktiv tilstand.

Gamle, først og fremst mannlige helter nekter å sette seg i parken og mate duer. I stedet viser de snedighet, muskelkraft og overlevelsesevne som går langt utenpå det oppvoksende generasjoner kan vise fram.

CIA slår tilbake
«Red» er en forkortelse for «retired & ekstremely dangerous», altså pensjonert, men livsfarlig. Det er ikke snakk om vanlige mennesker her, men folk som har vært involvert i etterretningstjenesten og hemmelig agentbransjen.

Britenes alltid like barske Helen Mirren (68) er en av de få kvinnene som glir inn i denne trenden. Hun har tilhørt samme miljø ute i felten som Bruce Willis (59), Morgan Freeman (76) og John Malkovich (60).

En ukjent fiende går til angrep, i utgangspunktet på Bruce Willis, uten at han forstår hvorfor. Det viser seg at det er fra sine egne man skal ha det, altså fra den gamle arbeidsgiveren CIA. Det finner han seg selvsagt ikke i, så han samler den gamle gjengen og går til motangrep.

Elitesoldater
Plottet er alt annet enn originalt, men meget underholdende for oss som ikke synes livet blir mer innholdsløst med litt B-kultur. Alle skuespillere er av toppklasse, og det gjør heller ikke noe at Richard Dreyfuss (66) og Ernest Borgnine, som døde to år etter at filmen ble lagd, 95 år gammel, dukker opp på scenen.

«Red 2» er for øvrig ute på Blu-ray. Der får oldisene selskap av Anthony Hopkins (76). Andre helter som nekter å dø, er gjengen som anført av Sylvester Stallone (67) opptrer i filmserien «Expendables». Den ahndler også om særdeles kompetente elitesoldater, en slags hommage til klassiske «mission movies», der eksperter med hver sine spesialkunnskaper går sammen om å løse farlige oppdrag. Tredje film er ventet i løpet av året og en fjerde er under planlegging, dessuten en kvinnelig variant kalt «Expendabelles».

Skurketryne
I disse filmene dukker både Arnold Schwarzenegger (66) og Bruce Willis opp. Stallone og Schwarzenegger har også figurert som stjerner i egne actionfilmer i det siste og er sammen i den finurlige fluktfilmen «Escape Plan» (2013), som nettopp er ute på video. La oss heller ikke glemme det hardest arbeidende skurketrynet i actionbransjen, Danny Trejo (69), helten i den videoaktuelle «Machete Kills» (2013), oppfølgeren til «Machete» (2010). Trilogien skal visstnok avsluttes med «Machete Kills Again...in Space».

La oss ellers nevne den herlige «Stand Up Guys» (2012), med Christopher Walken (71), Al Pacino (74) og Alan Arkin (80) som aldrende gangstere. Eller Michael Caine (80), som ordner opp i filmen «Harry Brown» (2009) og Clint Eastwood (83), som gjør sin siste tøffing i «Gran Torino» (2008). Som en kvinnelig kollega av disse gutta, Bette Davis, en gang formulerte det: Alderdommen er ikke noe for sveklinger.