Eldrebølgekraft

Mange av de kommende pensjonistene vil være friske og spreke, og ha mulighet for å ta i et tak for andre

UBRUKT RESSURS: «Skal vi kapre framtidas pensjonister til frivillig innsats, må det legges godt til rette for såkalt «totimersfrivilligheten»,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UBRUKT RESSURS: «Skal vi kapre framtidas pensjonister til frivillig innsats, må det legges godt til rette for såkalt «totimersfrivilligheten»,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eldrebølgen innebærer økt behov for pleie og omsorg. Men mange av de kommende pensjonistene vil være friske og spreke, og ha mulighet for å ta i et tak for andre. De vil utgjøre en «eldrebølgekraft» som vi må legge til rette for å utløse.

Nasjonalforeningen for folkehelsen fikk nylig utført en spørreundersøkelse i gruppen 60 år og eldre. Over 30 prosent kan tenke seg å være besøks- eller aktivitetsvenn for en som har demens, med litt opplæring og veiledning. Denne positive viljen må tas på alvor. Men det er ikke slik at framtidas spreke pensjonister i utgangspunktet tvinner tommeltotter og venter på fritidstilbud. Framtidas pensjonister vil være like opptatt av selvrealisering som de var i arbeidslivet. De vil reise, utdanne seg, og i ledige stunder stille opp for barn og barnebarn. Skal vi kapre disse til frivillig innsats, må det legges godt til rette for såkalt «totimersfrivilligheten».

Det er ikke etablert gode nok støtteordninger for å utløse framtidas «eldrebølgekraft». Dette må helseministeren se på i oppfølging av NOUen «Innovasjon i omsorg» (NOU 11: 2011) om hun ønsker hjelp fra flere frivillig hender.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer