Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eldreminister må være den mest populistiske statsrådsoppdiktningen i norsk historie

Gjenvalgsministeren.

20150911: Jette Christensen (Ap) og Erik Skutle (h) i Dagbladets valgbod. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20150911: Jette Christensen (Ap) og Erik Skutle (h) i Dagbladets valgbod. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Alderdommen eksisterer ikke. Det finnes mennesker som er mindre unge enn andre, det er det hele», har forfatter og filosof Simone de Beauvoir sagt. Det synes jeg er fint sagt og mange kan kjenne seg igjen i det nå. Vi lever lenger, er friske lenger og ikke minst er sprekere lenger. Forskjellen på å være 60 år nå og for bare en generasjon siden er forskjellen mellom sofasitting og jogging tre ganger i uken.

Gruppen «eldre» finnes derimot i statistiske beregninger og de får nå sin egen minister. WHO definerer «eldre» som aldersgruppen mellom 60-74 år. Dette må være den mest populistiske statsrådsoppdiktningen i Norsk historie.

Hvis vi ser på velgerprofilene til alle partier etter oppslutning ut fra alder under forrige valg, kommer de aller fleste partier (utenom Venstre og Mdg) ut med størst oppslutning blant aldersgruppen 60-79 år. I følge den seneste velgerundersøkelsen har Frp hele 36% av sine velgere fra denne gruppen. De skal åpenbart få mer enn vafler og buttons for stemmen.

De skal få sin egen minister. Det mener jeg er helt urimelig. Denne gruppen er den blant voksne mennesker med flest interessegrupper og egne råd, med folk med god tid og høye stemmer. Og mens vi er inne på stemmer, denne gruppen har vært med å forme samfunnet slik det er nå gjennom nettopp stemmeseddelen lengst. Hvis vi ser slik på det er de den velgergruppen som allerede har sagt sitt flest ganger. I motsetning til de som skal betale.

Jeg sier ikke vi ikke skal være takknemlig for all innsats, både frivillig og på jobb og gjennom kamp for rettigheter vi idag tar som en selvfølge. Men en egen ministerpost for en aldersgruppe er feil. Også for den det gjelder. Det kan gå ut over de som kommer etter dem og de har gjort og vil gjøre alt for. Det tror jeg ikke de ønsker seg.

Det blir færre yrkesaktive per pensjonist. Andelen av totalbefolkningen over 67 og 80 år vil øke. Nav oppgir at ved utgangen av mars 2017 var det 899 000 personer som mottok alderspensjon. Det er en økning på 24 600 personer, eller tre prosent, siden mars 2016. Gjennomsnittlig alder for uttak av alderspensjon var 65 år i første kvartal 2017. I dag er drøyt én av ni personer i Norge 70 år eller mer. Denne andelen vil øke. I følge SSBs framskrivninger vil mellomalternativet si at omtrent hver femte person i Norge i 2060 være 70 år eller mer.

Hvis vi skal få en aldersrelatert minister, ville det vært mer naturlig med en Hverdagsminister. En minister for de som ikke har tid til opprop og påvirkning fordi de er opptatt med å få hjulene til å gå rundt. Sine egne og samfunnets. De som ikke gjør annet enn å gå på jobb, engasjere seg i frivillig aktivitet, gå TV-aksjonen, trene basketlaget og holde kjeft. De som ikke har tid til å skrive leserinnlegg fordi de er ringevakt for Røde kors. De som ikke reflekterer over å gå i tog for egen situasjon fordi de må jobbe litt ekstra akkurat den uka. De som ikke engasjerer seg politisk fordi de har to jobber for å få nok egenkapital til å kjøpe seg sin egen leilighet. De som betaler bompenger for å kjøre strekningen mellom jobb og skole der bussen ikke går uansett. De som aldri blir hørt fordi de ikke skriker så veldig høyt om seg selv. Det kommer naturligvis ikke til å skje.

Politikk har ikke godt av å bli utformet av hensyn til en aldersgruppe. Den er best når alles interesse, ikke særinteresser, legger grunnlaget for avgjørelse. Løsningen på hvordan fremtidens Norge bør utformes kan ikke kjøpes med honnørbillett. I motsetning til for eksempel sikret oppslutning hos sin største velgergruppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!