Eldresåpe på NRK

LYNGEN (Dagbladet): Her er Norges nye såpestjerner: I går møttes deltakerne i «Eldrebølgen» - NRKs store realitysatsing - for første gang.

- Norge trenger en motvekt til drittsekk-TV, der folk drikker, ligger med hverandre og vinner en bil etterpå. Dette er TV med mening, der mennesker med bred livserfaring har hovedrollene, sier Sven Nordin, som blir en viktig aktør i NRK-serien.

Skuespilleren skal være «programleder» og profesjonell rådgiver for deltakerne - som har fått i oppgave å sette opp et timelangt teaterstykke i løpet av de 70 dagene de skal tilbringe sammen.

- Godt TV handler om å fortelle gode historier, og her har vi mennesker med talenter og noe på hjertet. Dette lover bra, sier Nordin til Dagbladet.

Opptakene til en av NRKs største og mest påkostede underholdningssatsinger noensinne startet i går. I ti uker skal tolv mennesker i alderen 62- 74 år bo sammen på Solhov folkehøgskole på Lyngseidet i Troms. I går var hele den vesle bygda på beina og tok imot dem som superstjerner.

Ingen skal stemmes ut, alle er med til siste slutt.

40 programmer

NRK har brukt lang tid på å plukke ut deltakerne, som er valgt ut i konkurranse mellom 800 kandidater. Det eneste de tolv har til felles, er interessen for og erfaringen fra revy, dans, kor og teater. Resultatet av «samlivet» deres kan du se på fjernsyn i januar. «Eldrebølgen» skal sendes klokka 20, fire ganger i uka i ti uker, til sammen 40 programmer. Serien er et samarbeid mellom NRK og Dinamo Story.

- Jeg har tvilt på om det er riktig å gi slipp på anonymiteten. Men NRK overbeviste meg om at jeg vil bli tatt godt vare på, sier den pensjonerte lektoren Henry Høgmo (67) fra Gratangen.

- TV-mediet har stor kraft, heldigvis er det fort glemt. Jeg tror vi er voksne nok til å takle dette, sier tidligere journalist og redaktør Ivar Alver (71) fra Asker.

- Jeg tar en dag av gangen, så får vi se hvor det ender. For et år siden ble jeg enke, jeg kan like godt tilbringe høsten her som å sitte aleine hjemme i Stavanger om høsten, sier Randi Nesvik (67).

Deltakerne skal ha Solhov som base, men kan bevege seg fritt rundt i bygda. En stab på 65 fjernsynsfolk skal til enhver tid kunne filme deres gjøremål.

- De vil ikke bli overvåket. De skal bo, jobbe og leve sammen, men vi bruker ikke skjult kamera, og vi vil selvsagt respektere folks ønsker om privatliv, sier idéansvarlig og produsent Vidar Nordli Mathisen i Dinamo Story.

- Jeg understreker at dette ikke er reality-TV, men dokumentardrama, sier Mathisen, som har stor tro på at «Eldrebølgen» blir en seermagnet.

Fallhøyde

Medieviter Alex Iversen er ikke like sikker på det.

- Dette er risikosport for NRK. «Eldrebølgen» har potensial og kan bli utmerket TV, ettersom ingen ser mer fjernsyn enn folk over 60. Men suksessen avhenger av om dette blir interessant også for dem under 60. Dersom deltakerne ikke fungerer sammen, risikerer NRK å sitte igjen med et prestisjeprosjekt seerne rømmer fra. Akkurat som TV3s «Kråkeslottet», sier Iversen til Dagbladet.

Han betegner «Eldrebølgen» som et konsept der «Farmen» møter «Heftig og Begeistret».

- Sjølsagt er dette også reality-TV. Men for NRK er det et viktig å kalle det dokudrama, for å distansere seg fra «Big Brother» og drittsekk-TV, sier Iversen.

<B>Eva Mannseth</B> (66), Oslo. Tidl. lektor, rektor
<B>Henry Høgmo</B> (67), Gratangen. Tidl. lærer, fisker, skogsarbeider
<B>Kristoffer Tangen</B> (69), Fredrikstad. Tidl. Logoped, teaterinstruktør
<B>Randi Nesvik </B> (67), Stavanger. Tidl. assurandør
Tor Howard Helland </B> (74), Hamar. Tidl. avsitrykker, turistsjef
<B>Turid Ågren</B> (63), Oslo. Tidl. teatervert, telegrafist, journalist
<B>Tove Clara Stenby</B> (62), Fredrikstad. Tidl. danser, koreograf
<B>Elsa Pettersen</B> (65), Drammen. Tidli. førskolelærer, krisesenterleder
<B>Karl Martin Olsen</B> (67), Bergen. Tidl. scenograf, dekoratør
<B>Solveig Bendiksen</B> (63), Finnsnes. Tidl. bankansatt, lærer
<B>Birger Sundsbakk</B> (65), Bergen. Tidl. pleiemedhjelper, sjømann, industriarbeider
<B>Ivar Alver</B> (71), Asker. Tidl. journalist, redaktør