Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eldresatsing - om 15 år

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELDREOMSORG: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad hevder i sitt svar til meg i Dagbladet 4. desember at et flertall av landets eldre får «den hjelpen de har behov for». Faktum er at det i dag ikke finnes noen oversikt over de eldres behov for hjemmehjelp, hjemmesykepleie og sykehjemsplasser. Det skyldes at kommunene ikke registrerer behovet for omsorgstjenester, etter hvert som pårørende, fastleger, sykehus - eller de eldre selv - søker om slike tjenester. Brustad hevder at regjeringen satser på eldreomsorgen og viser til at det er registrert over 1900 nye årsverk i tjenesten i 2005. Økningen i årsverk skyldes kommunenes satsing på hjemmesykepleie. Det hevdes at det er bedre for de eldre å bli pleiet hjemme enn på sykehjem, men den egentlige årsaken er at hjemmesykepleie er langt billigere for kommunene enn sykehjem. Det har ført til at man i mange kommuner må være døden nær for å få sykehjemsplass, bokstavelig talt.

VI KAN IKKE VENTE oss mange nye sykehjemsplasser med det første. Ifølge statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet vil regjeringen først i statsbudsjettet for 2008 gi tilskudd til bygging av flere sykehjems- og rehabiliteringsplasser. (Aftenposten 12.11.2006). Brustad viser også til den nye stortingsmeldingen om eldreomsorgen, som beskriver hvordan Norge skal møte eldrebølgen etter 2020. Men hva skal skje med de eldste og sykeste blant oss fram til 2020? Hvem skal påta seg ansvaret for tidligere regjeringers unnfallenhet, som har ført oss opp i det uføret vi befinner oss i dag?Svaret er åpenbart: Samtidig som det legges planer for å møte eldrebølgen i 2020, må det iverksettes strakstiltak, slik at de gamle og syke som lever her og nå får den pleie og omsorg de har krav på. Hva med å nedsette et hurtigarbeidende utvalg som kan kartlegge det virkelige behovet - i dag?

Hele Norges coronakart