Eldste spiller på volleyballaget «Optimistene» er 98 år gammel

Dokumentarfilmen om laget avslutter filmfestivalen i Haugesund.

(Dagbladet): Under filmfestivalen i Haugesund i fjor var det filmen «Kon-Tiki» som fikk mest oppmerksomhet.

I år kan det være en helt annen type film som sjarmerer det kritiske festivalpublikummet.

Dokumentarfilmen «Optimisten» har fått æren av å avslutte festivalen 20. august, noe regissør, manusforfatter og fotograf av filmen, Gunhild Westhagen Magnor, glad for.

Se filmens trailer øverst i artikkelen!

- Gladfilm om alderdom - Det er Norges største filmfestival, og det å være avslutningsfilmen der er ekstra spesielt. Jeg er veldig spent på hvordan den blir mottatt der, sier hun til Dagbladet.

Idéen til filmen fikk Westhagen Magnor da hennes mor startet å spille volleyball.

LAGÅND: Regissør Gunhild Westhagen Magnor beskriver filmen «Optimistene» som en feel good-film med stor underholdningsverdi. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film
LAGÅND: Regissør Gunhild Westhagen Magnor beskriver filmen «Optimistene» som en feel good-film med stor underholdningsverdi. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film Vis mer

- Jeg ønsket å lage en gladfilm om alderdom. Da moren min fortalte at hun hadde begynt å spille volleyball, og at den eldste av spillerne var 98 år, tenkte jeg «er det mulig?». Da jeg var med på en trening de hadde ble jeg utrolig imponert og bergtatt fra første stund. Da jeg så den livsgleden de har falt det bare på plass, jeg tenkte umiddelbart «det er dette jeg skal lage film om», sier hun.

Eldstemann er 98 år Moren hennes er 75 år gammel, men det er ingen alder på dette laget. Eldste kvinne på laget er 98 år-gamle Goro, mens den yngste spilleren er Irma på 66 år.

- Selv om mange av dem har spilt på laget i over 40 år, hadde de aldri spilt en ordentlig kamp da jeg ble kjent med dem. Jeg fulgte dem gjennom prosessen ved å finne et lag å spille mot - som var vanskelig siden det ikke finnes så mange volleyballag med eldre mennesker, forteller Westhagen Magnor, og legger til:

- De fant til slutt et svensk herrelag. Jeg har fulgt laget gjennom ca ett år med forberedelser mot den store kampen, gjennom utfordringer både på og utenfor banen.

- Det er en landskamp du aldri har sett maken til. For selv om disse damene har spit volleyball i 40 år har de aldri vært så opptatt av å lære seg ordentlige regler eller volleyballteknikk. «Krutgubbarna», som det svenske laget kalte seg, er også en fantastisk gjeng med eldre gentlemen.

Paralleller til «Heftig og begeistret» - Er du inspirert av Berlevåg Mannsangforening og «Heftig og begeistret»?

- Ja, jeg er jo sikkert det. Jeg syns det er en veldig fin film, og det er mange som har trukket paralleller til den filmen når de hører om «Optimistene». Men jeg tenkte ikke mye på den da jeg lagde filmen. Jeg skjønner at folk ser likhetene, men det er også veldig mange forskjeller, sier hun.

Regissøren har gjort det meste med filmen selv, og forteller at hun ønsker å påvirke hvordan alderdom blir sett på i dag.

SPORTY: Dokumentarfilmen «Optimistene» avslutter filmfestivalen i Haugesund. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film
SPORTY: Dokumentarfilmen «Optimistene» avslutter filmfestivalen i Haugesund. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film Vis mer

- Jeg ville lage en film som ga et mer positivt inntrykk av alderdommen. Jeg føler at i vårt samfunn så blir det sett på som noe veldig negativt å bli gammel, det er nesten sånn at man er redd for det. Jeg ville vise at det ikke trenger å være sånn, sier hun.

KONSENTRERT: Kvinnene som spiller på volleyballaget «Optimistene» er mellom 66 og 98 år gamle. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film
KONSENTRERT: Kvinnene som spiller på volleyballaget «Optimistene» er mellom 66 og 98 år gamle. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Skofteland Film Vis mer