Elefant i glassbutikk

Det skal en autoritær statsforståelse til for å anse det som politisk klokskap å gi leger valget mellom å sette sin samvittighet til side eller å miste jobben.

AUTORITÆR STATSFORSTÅELSE: - Siden abortloven ble vedtatt for mer enn 30 år siden, har dette vært ansett som selvsagt. Like selvsagt som den lovfestede reservasjonsretten for dem som av samvittighetsgrunner nekter å gjøre militærtjeneste, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
AUTORITÆR STATSFORSTÅELSE: - Siden abortloven ble vedtatt for mer enn 30 år siden, har dette vært ansett som selvsagt. Like selvsagt som den lovfestede reservasjonsretten for dem som av samvittighetsgrunner nekter å gjøre militærtjeneste, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marie Simonsen ter seg som en elefant i glassbutikk på Dagbladets tredjeside 23. januar. Hadde hun vært til stede på det møtet i Stortinget som tjener som påskudd for hennes helsides massakre på fastleger som ber seg fritatt for å henvise til abortinngrep, ville hun ha fått med seg reflekterte og nyanserte innlegg av helseminister Jonas Gahr Støre, professor Aslak Syse, lagdommer Hanne Sofie Greve og tidligere fastlege og leder for Allmennlegeforeningen Jan Emil Kristoffersen. Sistnevnte argumenterte på prinsipielt grunnlag for at legers samvittighetsfrihet bør respekteres, uavhengig av hva flertallet mener om mindretallets overbevisning.

Siden abortloven ble vedtatt for mer enn 30 år siden, har dette vært ansett som selvsagt, like selvsagt som den lovfestede reservasjonsretten for dem som av samvittighetsgrunner nekter å gjøre militærtjeneste. Marie Simonsen har tydeligvis like liten respekt for sykehuslegers lovfestede reservasjonsrett som for den ikke lovfestede reservasjonsadgang som hittil har vært akseptert for fastleger. Uten dokumentasjon slår hun fast at alle som gjør bruk av reservasjonsadgangen er kristne. Deretter slår hun dem i hartkorn med amerikanske kristenfundamentalister og påstår at de - alle som en - seiler under falskt flagg. Samvittigheten er skalkeskjul for politisk kamp mot selvbestemt abort, må vite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer