LEDER

Gjengkriminalitet i Oslo

Elefanten på Vestli

Dagbladet mener: Hvis det er noe myndighetene mangler kontroll over i Oslo, er det rusmarkedet.

Skyting: Politiet har rykket ut til Vestli i Groruddalen lørdag kveld etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Skyting: Politiet har rykket ut til Vestli i Groruddalen lørdag kveld etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Oslo opplever for tida en oppsving i gjengkriminaliteten. Ungdomsgjenger på særlig Vestli og Grorud har de siste ukene havnet i søkelyset etter vold, narkotikasalg og skyteepisoder.

Slikt setter et alvorlig preg på lokalsamfunnet. Ingen områder kan blomstre når kriminelle stadig tråkker i bedene. Men situasjonen er også blitt et storbypolitisk- og nasjonalt anliggende. Skildringene fra bydelene kan gi inntrykk av at omfanget er så stort, nytt og alvorlig at myndigheter og politi er i ferd med å miste kontrollen.

Det har politiet selv sett seg nødt til å avkrefte. Omfanget har økt, men det er snakk om rundt 150 kjenninger av politiet. De volder mye skade, men vi er ikke der at skansene faller i morgen.

Flere Frp-politikere har likevel ymtet frampå at, jo, nå skjer det: «Svenske tilstander» har emigrert til landet. Pekefingrene til henholdsvis byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg, har også dirret i retning av hverandre den siste uka. Lae mener Johansen «bagatelliserer» omfanget, Johansen mener Høyre får skylde seg selv for manglende nasjonal oppfølging, samt ignoriering av områdene det gjelder da partiet satt med makta i 18 år i strekk.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er ikke i tvil om verken problembeskrivelse eller løsning. I en debatt på Dagsrevyen hevdet han at «dette er et problem som skyldes altfor høy innvandring til Norge under de tidligere regjeringer.» I neste åndedrag kom kjepphesten: «Oslo tåler ikke mer innvandring.»

Den nye justisministeren har med andre ord like store skylapper som de foregående. Gjengkriminalitet er kjent problematikk, og politiløsninger finnes. Det samme gjør andre verktøy for å begrense utenforskapet og fattigdommen som preger disse områdene mer enn andre deler av hovedstaden. Dagbladet mener politikken framover gjør klokt i å omtale problemet nøkternt og løsningene presist, framfor å hytte never mot hverandre og bedrive symbolpolitisk skremming.

For denne avisa er det imidlertid slående at verken politikken og politiet evner eller tør å peke ut det som virkelig er elefanten i rommet: Ruspolitikken. Den utløsende drivkraften bak kriminaliteten og gjengdannelsen ofte er et forlokkende høyt inntektsgrunnlag fra narkotikasalg.

Så lenge det eksisterer et marked for rus, vil kjøper og selger finne hverandre. Også på Oslo sør og øst. Myndighetenes svar er å sette inn flere ressurser til å leke politi og røver, slik det alltid har vært.

Hvis det er noe myndighetene mangler kontroll over, er det rusmarkedet. Slik vil det også forbli, helt til vi regulerer det selv. Og tar vi markedet fra gjengene, struper vi også kontantstrømmen.

For hvem vil egentlig komme på kant med loven, for lommerusk?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer