Elefantene ut av manesjen?

Vitenskapskomiteen har overlevert en rapport om sirkusdyrenes velferd til Mattilsynet. Elefantene kommer dårligst ut.

(Dagbladet.no): På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen gjennomført en risikovurdering av velferden for dyr i sirkus.

Målet har vært å finne ut hvorvidt de enkelte dyreartene som tidligere har blitt godkjent, egner seg for sirkushold.

Rapporten skal ifølge Nrk.no munne ut i en ny forskrift i løpet av høsten.

Verst for elefanter

Asiatisk elefant, kameldyr, svin, sau og geit, storfe, hest, hund, katt, kanin og papegøyefugler er blant artene som har blitt utredet.

Det er elefantene som kommer dårligst ut i rapporten.

Vitenskapskomiteen slår fast at norske sirkuselefanter eller deres foreldre sannsynligvis selv har vært ville, og er blitt fanget fra naturen. Dette betyr at de trolig ikke kan kalles domestiserte.


- Det ser ut til at de fleste elefantene opprinnelig er viltfanget. Dyrene har gjennomgått en breaking down, en psykisk nedbryting for å temme dem. De blir brutt ned til det punktet hvor de nærmest roper om hjelp, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, til Nrk.

SLUTT FOR ELEFANTENE? Vitenskapskomiteen mener elefantenes kår på norske sirkus ikke er tilfredsstilende. Her går Sirkus Meranos Sharon inn i manesjen for siste gang i 2006-sesongen. Foto: LINDA NÆSFELDT
SLUTT FOR ELEFANTENE? Vitenskapskomiteen mener elefantenes kår på norske sirkus ikke er tilfredsstilende. Her går Sirkus Meranos Sharon inn i manesjen for siste gang i 2006-sesongen. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Undersøkelsen viser også at elefanter i fangenskap er overvektige, har fotproblemer og at deres livsløp er kortere enn elefanter i det fri.


- Dette kan ikke skyldes en genetisk forskjell, da arten trolig ikke er domestisert. Et kortere livsløp skyldes mest sannsynlig pga omgivelsene, sykdom og ernæring, står det i rapporten.

Mer forskning

Rapporten slår for øvrig fast at selv om transport generelt vil være en belastning for et dyr, er sirkusdyrene vant til dette og blir gjerne transportert i rommet de vanligvis oppholder seg i.

Krav til klima tilfredsstilles for alle dyreartene, så det er ikke nødvendig med geografiske begrensninger.

Det er dessuten lite trolig at noen av dyreartene under oppstalling vil eksponeres for støy og lys som de ikke kan tilpasse seg, det samme gjelder forholdene i manesjen.

Vitenskapskomiteen mener imidlertid at arealene de disponerer ikke tilfredsstiller behovet for fri bevegelse og mosjon for alle dyreartene. Dette behovet er spesielt viktig for elefant og hest.

Rapporten konkluderer med at det er et klart behov for forskning på området, i og med at det har blitt gjort få vitenskapelige undersøkelser som direkte viser hvilke belastninger dyr utsettes for i sirkus, både når det gjelder oppstalling, transport, trening og fremvisning.

Elefantene ut av manesjen?

Kritisk

Som en følge av rapporten kan elefanter bli tatt ut av en eventuell positiv liste over hvilke dyr som kan opptre på norske sirkus.

Sirkusdirektør Knut Dahl ved Sirkus Merano er kritisk til rapporten fra Vitenskapskomiteen.

- Det er det så mange faktafeil der at jeg ikke forstår hvorfor Mattilsynet kommenterer den i media allerede. Det er så mange ting jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han til Kulturnytt på Nrk.

Dahl vil ikke gå inn på feilene han har funnet, men skal ta disse direkte med Mattilsynet.

Les hele rapporten her.