Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elegant mutasjon sier poff

Ambisiøst, stilig og uferdig sci-fi-drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«X-Men» ønsker oss spektakulært velkommen til et lovende selskap, for så å la oss gå med til dels uforrettet sak.

Det var all grunn til å vente seg en riktig god film. Regissøren debuterte glimrende med «De mistenkte», skuffet med oppfølgeren «En god elev» og beveger seg med «X-Men» inn i nytt terreng. Tegneserien den er basert på, har ambisjoner utover det vanlige - født av et turbulent politisk klima i USA på 60-tallet og med temaer som frykt for det annerledes og intoleranse i bunnen.

Ambisjoner

Bryan Singers egne ambisjoner er synlige alt i innledningen, hvor den seinere mutanten Magneto (Ian McKellen) som barn for første gang viser sine gjennomborende evner under holocaust.

I filmens nåtid er han leder for en gruppe mutanter i kamp mot menneskene for å overleve. Hans mutantmotpart er Xavier (Patrick Stewart), som vil forsoning. To av hans drabanter er Wolverine (Hugh Jackman), med kniver til klør og helbredende evner, og Rogue (Anna Paquin), hun suger all energi ut av dem hun berører. På menneskesiden spiller Bruce Davison en sneversynt senator av George W. Bush-typen.

Elegant forvirring

Handlingen er kompleks, mutantene og deres egenskaper utallige. Filmen bruker for lang tid på å introdusere alle figurene, flere av dem interessante, uten å få nok «mat» i dem. Resultatet er i sekvenser en noe forvirrende mutasjon, vi lurer på en Wolverines bakgrunn og venter på utvikling i historien. Dialogen har snakkeboblepreg, og den dramatiske slutten uteblir. Innpakningen er elegant, «X-Men» pirrer i lange perioder.

Det lyser oppfølger lang vei. Trådene skal nøstes videre. Men en film er noe annet enn en tegneserie med fortsettelse i neste nummer og bør ikke ekskludere de uinnvidde. Et talent som Singer burde levert en ferdig fest.

<B>STILLE FØR STORMEN:</B>Wolverine trøster Rouge. Se <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/XMen.ram\'>filmklippet!</a>
<B>STORM: </B>Mer enn frisk bris. Se klipp av <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/XMen1.ram\'>Storm</a>