Elegant om skrømt

Uhygge på Öland i Johan Theorins andre roman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Johan Theorins Öland er et uhyggelig sted, og om det var nifst der i debutromanen «Skumringstimen», skjer det enda mer uforklarlige ting i den nye boka hans.

Og er det en bok som fortjener tittelen årets påskekrim, så er det «Nattefokk».

Fyrvokterbolig

For det spøker på Öland, nærmere bestemt i den gamle fyrvokterboligen Åludden gård. Eiendommen er nettopp kjøpt opp av stockholmerne Katrine og Joakim, som skal pusse opp husene og starte overnattingssted. Men gården har ingen trivelig forhistorie: Bygningsmaterialene er tømmer som ble fraktet på et skip som forliste i 1846, tømmer som sjøfolkene klamret seg til før de druknet. Det blir ikke hyggelige hus av sånt, ifølge folk på Öland.

Men «Nattefokk» hadde ikke vært en god kriminalroman hvis den bare hadde konsentrert seg om spøkelser, og Theorin har da også bygd opp en intrige som er full av finesser, og som gradvis avslører sine hemmeligheter for leseren. For alle mennesker har en fortid, og de som befolker sidene i «Nattefokk» har flere kors å bære enn de fleste.

Overtroiske tyver

Öland hjemsøkes ikke bare av gjenferd. Stadig flere hus får besøk av tyver om natten, og inntrengerne blir stadig frekkere og mer nærgående. De går kanskje ikke akkurat vitenskapelig til verks, men i tråd med bokas overnaturlige stemning søker de råd fra et ouija-brett før de legger ut på tokt. Og etter hvert peker brettet i retning Åludden gård.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer