LEDER

Elektrifiser sokkelen

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Føres det god nok kontroll med Statoils kostnadsoverslag? Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har stilt det sentrale spørsmålet etter at regjeringen meldte at den ikke vil kreve elektrifisering av oljefeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen - fordi det blir for dyrt. Det er særlig fristende å spørre om dette med Mongstad-høringen friskt i minnet. Også der strandet et klimatiltak fordi beregningen av hva prosjektet ville koste plutselig skjøt i været. Anslagene steg fra 5 milliarder til 25 milliarder kroner i løpet av prosessen. Makter den politiske ledelsen og departementet å skaffe tilstrekkelig innsikt, eller blir det i realiteten Statoil som legger føringene for norsk klimapolitikk?

Månelandingsprosjektet kjenner vi dimensjonene av. Det dreide seg om å utvikle og ta i bruk teknologi som regnes som avgjørende for å få bukt med klimaendringene. Der har vi mislyktes. For Utsirahøyden er tallene også enorme. Utbygging uten elektrifisering øker Norges klimautslipp med nesten 900 000 tonn, eller nesten to prosent av landets totale utslipp. Miljøorganisasjonen Zero, som så langt har vært sympatisk innstilt til den borgerlige regjeringens klimapolitikk, mener vedtaket svekker klimaforliket så kraftig at det spiser opp effekten av alle andre klimatiltak regjeringen har på blokka. Slagene i norsk klimapolitikk står særlig i oljesektoren, og en norsk regjering innstiller seg på å tape nok en gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer