KOMMENTARER

Elektrisk annerledesland

Elbiler kan kjøpes uten avgifter, fritt passere køene på vei inn til storbyene og stå gratis parkert på alle offentlige plasser. Men hva med de andre, spør Espen Stensrud.

HVA MED HYBRIDENE? Redaktør i Dagbladet BIL/Autofil, Espen Stensrud, mener det trengs nytenkning i avgiftspolitikken. Foto: Scanpix
HVA MED HYBRIDENE? Redaktør i Dagbladet BIL/Autofil, Espen Stensrud, mener det trengs nytenkning i avgiftspolitikken. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå ruller 25000 elbiler på norske veier - et utrolig antall i forhold til i resten av verden. Og det øker med over 1000 nye elbiler hver måned. Felles for kjøperne er at de nyter godt av fordeler andre bilister ikke får ta del i: Bilkjøp fritatt for engangsavgift og moms. Gratis bompasseringer og riksveiferger. Gratis parkering på offentlige p-plasser. Fri adgang til å kjøre i kollektivfeltet. Årsavgift på bare 425 kroner. Gratis lading på offentlige plasser. 50 prosent rabatt på firmabilbeskatningen. Ekstra kilometergodtgjørelse - 4,25 kroner pr. km.

Ellers i Europa selges det knapt elbiler i det hele tatt. Fordi det ikke finnes politiske gulrøtter. Dermed er det foreløpig bare Norge og California som dyrker elbilene. Slik sett er vi et foregangsland.

Tesla Model S er den eneste elbilen som duger for en stor familie, og den vi i Dagbladet/Autofil/DinSide.no kåret til suveren vinner av Årets Bil 2014. Fordi den er en revolusjon og kan fungere som en nummer én-bil. Den har nødvendig rekkevidde, og produsenten setter opp egne superladere som gjør det hele mulig å ferdes langt. Jeg har en bekjent som har kjørt Teslaen sin på ferie tur-retur Paris. Det er nærmest historisk. Elbilens Colombus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer