Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Elektrisk stemning

Nå kan flørtingen med MDG starte for alvor.

BREDE GLIS: Rasmus Hansson og Harald Nissen i feststemning på MDGs  valgvake.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BREDE GLIS: Rasmus Hansson og Harald Nissen i feststemning på MDGs valgvake. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jubelen sto i taket på valgvaken til det blokkuavhengige MDG i går kveld da det ble annonsert at Høyre lå da an til en tilbakegang på 5,4 prosent.

Til gjengjeld var det ganske stille da Ap's resultater ble lest opp, med en økning på 2,3 prosent. Virkelig elektrisk ble det da MDGs foreløpige landsresultat ble lest opp, 5,4 prosent - og for Oslo, hele 8,8 prosent. Som betyr at MDG bestemmer hvem som tar makta i Oslo, og kan bruke hovedstaden som utstillingsvindu. Et drømmeutgangspunkt - og tilsvarende vanskelig test - på MDGs blokkuavhengige tilnærming som har ett mål: få mest klimapolitikk igjen for byrådsflertallet.

Hvis de virkelig får gjennomslag, er det kanskje også siste gang undertegnede kjører bil til en lokalvalgvake innenfor ring 1 i Oslo. Partiet vil ha bilfritt sentrum innen 2017. Jaja. Det var gøy å være MDG-er på valgvake i går kveld, men er det kan bli mer moro i dagene som kommer.

Rett etter at valglokalene stengte klokka 21 presenterte Fabian Stang sin «plan b», selv om han på forhånd hadde gjort det klart at det ikke fantes en «plan b». MDG tilhørte inntil klokka 21 i går venstresiden, men ble mer interessante etter at de foreløpige stemmeresultatene var blitt offentliggjort.

Utfallet er gitt på forhånd, uansett hvilket av de to store partiene som klarer å kapre MDG. Oslo-politikken nødvendigvis få en langt klarere klimaprofil. Blir Oslo en bedre by av klimatiltakene, vil det kunne ha samme effekt som røykeloven. Det er vel knapt noen som orker å tenke seg tilbake til tida før forbudet.

På landsbasis tydet tallene utover kvelden i går på at framgangen var noe mer begrenset enn først antatt. Men lokalvalget 2015 er likevel et gjennombruddet for et parti som ved forrige kommunevalg fikk 0,9 prosent oppslutning. 4,0 prosent i 2015, med et valgprogram som vil fase ut oljevirksomheten innen 20 år, og med en uferdig og usammenhengende politisk plattform. I denne rapportørs bydel i Oslo har ikke det lokale MDG noen synlige planer for barnehager og velferd - i et lokalvalg.

Når et ensaksparti som MGD treffer velgerne som de nå gjør, er det uansett en bekreftelse, med to streker under svaret, på at klima har en voksende appell hos velgerne. Det er gode nyheter. Og som Anne Therese Gullberg i Cicero senter for klimaforskning påpekte i et innlegg i Dagens Næringsliv nylig: I land der grønne partier er på fremmarsj, har også storpartiene sterkere miljøprofil.

I Norge begynner det i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!