Elektronika og Tonic

Før påske slo Joakim Haugland og hans Smalltown Supersound-artister Kim Hiorthøy og Martin Horntveth til med sin rytmegalskap på New Yorks mest eksperimentelle musikkscene, Tonic. Og de klarte å forvirre flere enn Dagbladets utsendte til fascinasjon.

NEW YORK (Dagbladet):

  • Tretrinnskonserten begynte med Haugland som DJ. Deretter viste multikunstneren Kim Hiorthøy sine kreative evner innen elektronikasjangeren, og til sist kom den såkalte rytmeterroristen Martin Horntveth med et meget fysisk rytmeangrep som fikk noen hørselsskadde til å sjangle opp trappa fra Subtonic Lounge i den ytterste villfarelse.
  • For en nybegynner innen elektronika var det en grensesprengende musikkoppleve i ordets rette forstand. Og det norske Tonic-besøket ble da også framhevet i Time Out som «Norway's very cool Smalltown Supersound». «Skittery electronics to full-on jazz» var reklamen. Et bilde av Kim Hiorthøy i norsk vinterhabitt lovet strittende elektronikk.
  • De som fant veien ned i kjelleren til Tonics Subtonic Lounge, fikk oppleve en musikktrend som er langt mer utbredt i Europa enn i USA. Like fullt var trioen på en turné som begynte i San Francisco, gikk via Chicago og endte i New York. USAs mest oppgående elektroniske avantgardescener ville ha de norske musikerne på besøk. For i det norske musikkmiljøet er Smalltown-artistene ansett som noen av de mest spennende innen sin sjanger. Og Haugland fikk årets Bylarm-pris i Kristiansand for sitt idealistiske og inspirerende arbeide.
  • Opprinnelig fra Flekkefjord, men nå med plateselskap på Grünerløkka i Oslo, har 27 år gamle Haugland drevet plateselskapet sitt i ti år. - Det er de siste tre- fire åra jeg har drevet mer seriøst, sier Haugland, som hadde planlagt turneen i september i fjor. Da World Trade Center og Pentagon ble angrepet av terrorister, ble turneen forståelig nok utsatt.- Jeg spiller plater, men Kim og Martin lager musikken selv. De bruker bånd, men mikser, trikser og improviserer. De omskaper det de selv har laget på konsertene, sier Haugland.
  • Martin Horntveth er tidligere trommeslager i BigBang og nå perkusjonistansvarlig i Jaga Jazzist. I Dagbladet har anmelderen Thomas Strzelecki gitt Horntveth terningkast fem og innført begrepet rytmeterrorist. Kim Hiorthøy er billedkunstner, forfatter og musiker.
  • Og tross noe hoderisting: elektronika gikk godt sammen med Tonic.