Elektronikafestival serverte bare brus

Det gjorde at publikum uteble fra Sommerøya.

SOMMERØYA: Det var ikke mye som minnet som strandfest når elektronikafestivalen Sommerøya startet i går. Etter flytting til byen og fravær av alkohol, sviktet publikum. I dag ble festivalen avlyst. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SOMMERØYA: Det var ikke mye som minnet som strandfest når elektronikafestivalen Sommerøya startet i går. Etter flytting til byen og fravær av alkohol, sviktet publikum. I dag ble festivalen avlyst. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

«Etter mye frem og tilbake, viser det seg at Sommerøya i år vil være et rusfritt arrangement. Vi kjører fest.», skrev elektronikafestivalen, «Sommerøya» på mikrobloggtjenesten Twitter.

Det viste seg å bli kroken på døra for musikkfestivalen, som bestemte seg for å avlyse resten av arrangementet.

Festivalen har tidligere holdt til på Langøyene i Oslofjorden, men valgte i år å flytte til Oslo sentrum. Nærmere bestemt kulturhuset Hausmania og konsertlokalet «Fabrikken» på Vulkan. Årsaken var sviktende billettsalg og regntunge skyer.

- Ta med alkohol selv Ledelsen for elektronikafestivalen bestemte seg i seneste laget, og rakk dermed ikke å få behandlet søknaden om skjenkebevilling. I går oppfordret de deltakerne til å ta med egne drikkevarer.

«Siden vi ikke har skjenkebevilling på verken Hausmania eller Fabrikken, kjører vi god festivalstil og oppfordrer folk til å ta med egen alkohol!», stod det på deres Facebook-side.

- Det er selvsagt ikke lov å ta med medbrakt alkohol. Det har vaktene våre full kontroll på. Her serveres det bare brus, sa daglig leder på Fabrikken, Linda Charlotte Ulriksen, til Dagbladet fredag kveld.

BARE BRUS: - Her serverer vi bare brus, sier daglig leder på «Fabrikken», Linda Charlotte Ulriksen.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BARE BRUS: - Her serverer vi bare brus, sier daglig leder på «Fabrikken», Linda Charlotte Ulriksen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Sommerøyas festivalsjef Anton Solberg, tar selvkritikk for oppfordringen.
- Vi fikk fra relativt sikre kilder at så lenge det ikke er alkoholservering, er det lov å ta med medbrakt. Det var uprofesjonelt av oss å ikke sjekke det bedre, sier han.

Med 150 frivillige, og innleide vakter, hadde festivalen stor kapasitet til å ta seg av ulovlig alkohol. Solberg synes folk tok det bra, men publikum dro andre steder.

Fabrikken var skeptisk Det glisne oppmøtet i går gjorde at Ulriksen ble bekymret for betalingsevnen til festivalen.
- Hvis det ikke kommer folk snart, slik at ansatte på «Fabrikken» får betalt, vil ikke festivalen fortsette her, sa hun da.

Solberg bekrefter at den lave oppslutningen har gått hardt utover økonomien.

- Vi refunderer billetter for lørdag og søndag. Det er den eneste riktige måten å gjøre det på, sier han.
- Folk kommer først og fremst for hele pakken. Bare artistene var nok en fattig trøst.

Laget høye forventninger På forhånd hadde arrangørene forberedt publikum på tre dager med dans, bading og sene sommerkvelder. Gode djer og et utvalg norske artister skulle sørge for hete rytmer ved strandkanten. At en av headlinerne, Felix Da Housecat, ble avlyst bare noen timer før festivalstart, gjorde nok også sitt til publikumssvikten.

Bjørn Robak som skulle spille på festivalen i dag, vet lite om hvorfor det har vært så dramatiske omrokkeringer.

BYTTET LOKALE: Elektronikafestivalen «Sommerøya» arrangeres vanligvis på Langøyene, men dårlig vær og sviktende billettsalg gjorde at de flyttet inn til byen.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BYTTET LOKALE: Elektronikafestivalen «Sommerøya» arrangeres vanligvis på Langøyene, men dårlig vær og sviktende billettsalg gjorde at de flyttet inn til byen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det her er litt krise for arrangementet. Veldig synd. Jeg fryktet at uten bevilling, eller mulighet til medbrakt, kunne det bli litt glissent, sier Robak.

Hva som skjer med Sommerøya neste år har ikke festivalledelsen tatt stilling til ennå. Først skal de rigge ned, og ta seg en øl.

PUBLIKUMSVIKT: Det var ikke mange som brukte inngangen til «Fabrikken» på Vulkan i går, fredag.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PUBLIKUMSVIKT: Det var ikke mange som brukte inngangen til «Fabrikken» på Vulkan i går, fredag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer