Elektronikk og kjærlighet

Den franske duoen Air synes den elektroniske musikken er blitt for kald. Derfor er den nye plata «Talkie Walkie» full av kjærlighet og ømme følelser. Les alle dagens plateanmeldelser

PARIS (Dagbladet): - Vi føler at den elektroniske musikken er blitt litt uten kjøtt og blod. Den er kald. Vi ville føye til noe mer menneskelig. Det skal ikke bare være teknologi og maskiner. Vi ville ha ømme følelser. Vi trenger det i et hardt liv. Alt dreier seg heller ikke om sex, sier Nicolas Godin, den ene halvdelen av Air.

Nysgjerrige

Air ønsket en ny giv etter det forrige albumet, «10,000 Hz Legend», som ikke fikk den helt store mottakelsen.

- Vi ville åpne musikken. Den hadde lenge vært så full av ting som måtte ut. Først var det turneen, med over 100 konserter. Så fikk vi begge barn - ja, ikke sammen, da. Så laget vi ei remiksplate og skrev et musikalsk bakteppe for den italienske forfatteren Alessandro Barrico, så skrev vi 19 elektroniske låter til den franske koreografen Angelin Preljocajs ballett «Near Life Experience». Til slutt laget vi ei plate bare for oss, «Talkie Walkie», ramser Jean-Benoît Dunckel opp.

Før det hadde duoen også skrevet musikken til Sofia Coppolas film «Virgin Suicides». Air synes det er berikende å lære av andres erfaringer. De vil vite alt.

- Vi er som barn i en godtebutikk; vi vil smake alt. Vi er nysgjerrige, og ønsker å tilfredsstille nysgjerrigheten. Film, litteratur og dans er givende. Det er veldig bra å gå bak teppet. Etterpå kan du skape et nytt album.

Telepatisk

Og det er «Talkie Walkie», der tittelen henspiller på den telepatiske kommunikasjonen det er mellom de to. Plateselskapet anbefaler å lytte til det i en varm luftballong over Loire-dalen på en vakker vårmorgen, eller når man har sex. Det siste er kanskje enklere.

Albumet er roligere enn det forrige. Mer direkte, intim og romantisk.

- Vår musikk er helt uten aggressivitet. Det er det nok av rundt oss. Vi ønsker å invitere til en reise, til å ta av uten å lande. Som en frisbee som aldri faller ned på bakken, sier Nicolas Godin.

«Talkie Walkie» er laget uten lydtekniker. Air vil ha full kontroll selv.

- Vi har en litt feminin side. Alle har det. Dette albumet er om kjærlighet, om forbindelser mellom mennesker. Det er det vi alltid har villet si til jenter, men ikke våget.

Liker Röyksopp

Jean-Benoît Dunckel og Nicolas Godin, som solgte 35000 eksemplarer av debutskiva «Moon Safari» i Norge, og 900000 i alt, har vært venner siden skolen. Begge elsket musikk og i 1995 bestemte de seg for å danne Air.

Dunckel har studert matematikk og Godin arkitektur. Men det ble verken det ene eller det andre, det ble musikk, og den har gått som en farsott over hele verden, blant annet superhiten «Sexy Boy».

Modnet

- Kritikere sier at musikken deres er «cinematisk» pop. Hva synes dere om det?

- Vi er kanskje de eneste representantene for det. Alt lyder cinematisk. Men vi elsker filmmusikk, sier begge, og vil gjerne skrive mer musikk for film.

De reiser mye. I september 2001 gjestet de i Oslo.

- Norge er eksepsjonelt. Der prøvde vi en ny vri på scenen, med elektroniske «pads», litt à la Kraftwerk. Og fikk flott respons.

- Hva kjenner dere av norsk musikk?

- Röyksopp. De er bra.

Begge er preget av å ha fått barn, og de sterke følelsene det setter i sving. Til sammen har de nå fem barn. Låtene er også en form for barn, som skapes, lever sitt eget liv og går litt i glemmeboka. Air føler at det skjer når de er på turné. Da «brenner de låtene, og så kan de bygge noe nytt på asken».

- Du må først utmatte den. Det kan ikke skje på ei plate. Du presser den som en sitron, og så gjenoppstår den som fuglen Fønix, sier Dunckel.

MER MENNESKELIG: Med det nye albumet «Talkie Walkie» vil Air bringe mer kjøtt og blod i musikken. - Dette albumet er om kjærlighet, om forbindelser mellom mennesker, sier Nicolas Godin og Jean-Benoît Dunckel.