ANONYM: Elena Ferrante er pseudonymet til den italienske forfatteren bak flere populære romaner, deriblant Napoli-kvartetten. Bildet er fra omslaget på debutboka hennes, som nå er ute i ny oversettelse på norsk. Foto: Samlaget / Bina Winkler / Millenium images
ANONYM: Elena Ferrante er pseudonymet til den italienske forfatteren bak flere populære romaner, deriblant Napoli-kvartetten. Bildet er fra omslaget på debutboka hennes, som nå er ute i ny oversettelse på norsk. Foto: Samlaget / Bina Winkler / Millenium imagesVis mer

Elena Ferrantes roman om den skitne undersiden av menneskers samliv er ekstra aktuell i dag

På leting etter selve ur-krenkelsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Delia er en kvinne på rundt 40, singel tegneserieskaper bosatt i Roma, nå tilbake i fødebyen Napoli for å ordne med begravelsen til sin mor, Amalia. Moren er død på uklart vis, druknet utenfor feriestedet Minturno, der de pleide å være da Delia var barn. Her ble hun funnet bare iført en luksuriøs blonde-BH.

Elena Ferrantes skildringer av mor datter-forhold er mange, ikke minst i «Napoli-kvartetten». De knyttes sammen i barnets erkjennelse av at opphavet også er et menneske med drifter.

Det er morens eventuelle seksualitet Delia må finne ut av, og her kan navnet på byen hun døde i, Minturno, være et hint.

Oksemannen i labyrinten

Forfatter Ferrante og hovedpersonen Delia er ute på leting etter selve ur-krenkelsen, det første sporet av seksuell overskridelse, det tvetydige minnet om vellyst og avsky. Skjult i alt kaoset livet har kastet oss ut i, ligger det noen rester av minner som kanskje – og kanskje ikke – har gitt føringer til livet vi har levd.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn