Avtroppende: Fungerende og avtroppende leder, Olaug Bollestad, holdt en anekdote-rik åpningstale under KrFS landsmøte i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Avtroppende: Fungerende og avtroppende leder, Olaug Bollestad, holdt en anekdote-rik åpningstale under KrFS landsmøte i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

KrFs landsmøte

Elendighet, atter elendighet

KrF starter landsmøtet med enda en dårlig meningsmåling. Går det riktig ille framover kan de ha fått den siste olje. I Stavanger, treffende nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SOLA (Dagbladet): Fredag åpnet Tom Cruise KrFs landsmøte på Clarion Air i Stavanger. Eller, mer presist et bilde av ham, fra en filminnspilling, hengende i veggen på Preikestolen. Fin og actionfylt Rogalands-reklame, signert fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Og det er jo, som Tengesdal var inne på, noe «Mission: Impossible» over partiet om dagen. Det siste halve året har KrF vært preget av motgang, splittelse og høyt politisk spill. Lik Cruise, klamrer restene seg fast på kanten av stupet. Faren for å falle i døden er overhengende.

Sagaen om Ethan Hunt har endt godt for hovedpersonen i seks omganger. Men det er på ingen måte sikkert at KrF, slik vi kjenner partiet i dag, kommer levende ut av kvikksanden de har tråkket i.

Det politiske plottet for stortingsvalget 2021 er på ingen måte ferdigskrevet, men selv en kjepphøy superagent ville kjent presset hvis han var Kjell-Ingolf Ropstad nå.

I skrivende stund ser det ser det heller ikke ut til å lysne. I en blodfersk måling IPSOS har gjennomført for Dagbladet, strever fortsatt partiet under sperregrensa. Snittet de siste månedene har vært på 3,5 prosents oppslutning. I vår måling gjør Ropstads mannskap det litt bedre, med 3,9 prosent.

Ifølge våre tall er det en framgang på 1,4 prosentpoeng siden mars. Ved første øyekast er det en god utvikling for KrF. Men bakgrunnstallene viser at økningen denne måneden utelukkende består av usikre velgere. KrFs grunnfjell er bare på to prosent.

Tilsiget av velgere utover det er av den flyktige og usikre sorten, slik det har vært for partiet siden i fjor sommer. Et arvet, men vedvarende problem, for den nye partiledelsen.

I motsetning til for eksempel Rødt, klarer ikke KrF holde mange nok velgere lojale. Siden valget har for eksempel KrF mistet nesten hver tiende velger til Senterpartiet, som på sin side konsoliderer den solide oppslutningen (14,4 prosent).

Samlet sett gjør hele venstresida, som KrF vraket for 100 dager siden, det litt dårligere på denne målinga enn vår forrige, men taper bare tre mandater. Regjeringspartiene ville bare fått 67 mandater hvis dette ble valgresultatet. 21 færre enn i dag, og langt unna det magiske flertallstallet 85.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet får tilsammen 80 mandater, og har med det nesten flertall alene.

Landsmøter byr som regel på en overflod av metaforer og øyeblikk journalister kan fråtse i. I dette øyeblikk skriver jeg med utsikt til en stor kirkegård. Den siste hvile er nok et stykke unna for KrF, men hver fjerde velger som forlater partiet gjør det også trolig for godt: Ifølge VG skyldes én av fire utmeldelser dødsfall, alder og sykdom.

3,9 prosent for KrF er bedre enn på lenge, men hadde jeg vært Ropstad ville jeg mistet nattesøvn av at halve velgermassen vurderer fortsatt å forlate partiet, mens den andre halvdelen dør ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer