Elevene tar Nerdum i forsvar

- Nedrum blir en kunstpolitisk fange.

Får støtte: Odd Nerdrum får støtte av sine tidligere elever. Foran t.h. Helene Knoop.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Får støtte: Odd Nerdrum får støtte av sine tidligere elever. Foran t.h. Helene Knoop. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Odd Nerdrum ble i dag dømt til to år og ti måneder i fengsel i Borgarting lagmannsrett. Kitschmaleren sto tiltalt for å ha unndratt mer enn 13 millioner fra beskatning mellom 1998 og 2002.

Nerdrum sier via sin forsvarer at han føler seg uskyldig dømt. Tidligere kunstelever at Nerdrum reagerer også kraftig på dommen.

- Mange sterke meninger Tidligere Nerdrum-elev Helene Knoop mener at Nerdrum etter dagens dom kan kalles en kunstpolitisk fange.

-Jeg synes ikke forsvaret har blitt hørt. Det var en ren gjentakelse av forrige sak, og det ble ikke lagt frem nye beviser mot ham. Hvis han nå må i fengsel vil jeg kalle ham en kunstpolitisk fange.

- Hva legger du i det?

-Han har beviser for at det økonomiske er i orden, men blir dømt likevel. Det er mange som har sterke meninger om hva som er riktig og feil kunst i Norge, sier Knoop.

- Umenneskelig skattejus Per T. Lundgren er tidligere elev av Odd Nerdrum og vitnet da saken var oppe i Tingretten i fjor.

-Jeg har ikke sett begrunnelsen for dommen, men at de skjerper den med ti måneder viser nok en gang at det ikke er nødvendig å stille opp med advokater og vitner i en skattejuridisk sak.

-Hvis dommeren nok en gang bare har tatt aktors påstander inn over seg uten at forsvaret har fått komme til med et eneste mellomlegg, tror jeg rett og slett at dommerne ikke har klart å få med seg saken. Kjernen i denne saken er skattejus på et umenneskelig høyt nivå, sier Lundgren.

- Nedslående Lundgren reagerer også på at verken Nerdrums eller sakens alder er tatt med som formildende omstendighet.

- Normalt ville man tatt hensyn til at han er 70 år og at saken er ti år gammel. Det er nedslående, sier han.

- Vil prege kunsten -Frykter du at han vil slutte å male?

-Nei. Dette kommer til å forsterke en bildeverden som allerede preger hans produksjon. Jeg tror det kommer til å bli lett å lese maleriene hans i tiden som kommer, og jeg tror vi vil få en opplevelse av det allerede under høstutstillingen i år.

Dømt: Odd Nerdrum ble i dag dømt til to år og ti måneder i fengsel. Her med forsvarer Pål Berg. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
Dømt: Odd Nerdrum ble i dag dømt til to år og ti måneder i fengsel. Her med forsvarer Pål Berg. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer