I ARENDAL: SV-leder Audun Lysbakken (t.h.) og «superlærer» Håvard Tjora under Arendalsuka tidligere denne måneden.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I ARENDAL: SV-leder Audun Lysbakken (t.h.) og «superlærer» Håvard Tjora under Arendalsuka tidligere denne måneden.  Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Elevene trenger flere kvalifiserte lærere, ikke færre!

Det er uforståelig at «superlærer» og Dagblad-skribent Håvard Tjora ikke lenger er kvalifisert til å jobbe som mattelærer. 

Meninger

Er en firer for inntak til lærerutdanning for mye forlangt, spør Henrik Asheim (H) i Dagbladet fredag 26. august.

Svaret kan Asheim få om han spør alle de elevene som hver dag får undervisning fra ufaglærte lærere. Det er et økende antall ufaglærte lærere som jobber som vikarer i skolen, og framskrivningen fra Statistisk sentralbyrå viser at det er behov for over 4000 flere faglærte lærere innen 2020.

Den blåblå regjeringens krav om fire i matematikk hindrer ikke bare nye studenter med høye snittkarakterer i å komme inn på lærerutdanningen, men de har også avskiltet mange lærere som allerede jobber i skolen, ved å gjøre kompetansekravene for undervisning med tilbakevirkende kraft. Det er for eksempel uforståelig at «superlærer» og Dagblad-skribent Håvard Tjora ikke lenger er kvalifisert til å jobbe som mattelærer. Vi vet at det er mange slike superlærere i skolen, og flere kunne ha blitt rekruttert dersom kunnskapsministeren hadde lyttet til faglige råd.

Flere og godt kvalifiserte lærere er nøkkelen til en god skole. For å rekruttere og beholde dyktige lærere, må det innføres en nasjonal minstenorm for lærertetthet på hver enkelt skole. Vi må styrke profesjonsfellesskapet, og den faglige friheten til lærerne må økes. Gjennom en tillitsreform i skolen vil vi støtte lærerne i deres arbeid ved å gi dem tid og rom til å undervise på den måten elevene deres lærer best.

Vi må sette høyere og mer ambisiøse mål for norsk skole enn det regjeringen så langt har kommet med. Et sted å begynne er å sørge for at elevene våre får flere kvalifiserte lærere, ikke færre.