Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elever marsjerte ut fra «Villanden»-forestilling

Taklet ikke skuespilleren Jan Gunnar Røise i dameklær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En elevklasse fra Buen Kristne Skole marsjerte ut midt i forestillingen på Torshovteateret i går. Da rollefiguren Hjalmar Ekdal ville ikle seg dameklær reiste elevene og læreren seg og forlot stedet.

Til ansatte på teateret skal læreren ha sagt at det var under Nationaltheatrets verdighet å vise homofili på scenen. Dette benektes av skoleledelsen.

- Det som skjedde var at vi valgte feil stykke. Læreren var ikke klar over at vinklingen, og elevene ønsket selv å gå ut. Læreren forsøkte å vente til pausen, men da en av elevene brått reiste seg og ville gå, valgte læreren å følge etter. Det var ikke ment som noen protest, sier rektor Catarina Selbekk til Dagbladet.no.

Ubehagelig

Ifølge Selbekk reagerte elevene på en scene som hadde seksuelle overtoner.

- Det er klart det er ubehagelig når man er 14-15 år og sitter der i mørket. Jeg vet ikke om elevene opplevde at det var kostymene eller tolkningene som var feil. Kanskje det var en kommentar eller scene.

Rektoren sier det er  mulig at noen av elevene eller læreren har et negativt forhold til homofili., og at de derfor ble provosert av stykket.

- Men verken homofili eller seksualitet er problematisk i undervisningen, vi følger selvsagt læreplanen. Som sagt hadde læreren forventet at det var originalversjon av «Villanden» som skulle vises. Hadde vi fått opplyst hvilket stykket det var da vi bestilte billetter, hadde vi ikke gått.

STERK IBSEN: Torshovteatrets versjon av «Villanden» tar blant annet opp homofili. Foto: NATIONALTHEATRET
STERK IBSEN: Torshovteatrets versjon av «Villanden» tar blant annet opp homofili. Foto: NATIONALTHEATRET Vis mer

Skolen skal ha et møte med lærere og elever etter høstferien for å diskutere hendelsen.


- Handler om fordommer
- Umiddelbart høres dette litt trist ut, sier teatersjef Eirik Stubø til Dagbladet.no.

Han kjenner ikke til at liknende ting har skjedd tidligere. Torshovteatrets oppsetning av det kjente Ibsen-stykket har fått skussmål for å ta et annet perspektiv enn en konvensjonell forestilling.

- En sjarmerende og lur forestilling. (...) Interessant og tankevekkende teater, skrev Vårt Land. 

Dagbladets Andreas Wiese mente derimot at moderniseringen ikke tilfører noen ekstra dimensjon, og lot seg derfor ikke overbevise.

«Villanden» er vist for rundt 30 skoleklasser siden 26. august, og tilbakemeldingene skal være gode. Skoleteater er viktig for Nationaltheatret, og Stubø peker på at elevene har Ibsen på pensum.

- Vi håper selvsagt at teater kan forarge og provosere, men denne koblingen til homofili er vanskelig å kommentere. Jeg får inntrykk av at dette handler om fordommer som stikker litt dypere. Det er uheldig hvis man man syns teater skal holde seg til å bekrefte konvensjonelle hetereoseksuelle forhold, mener Stubø.

Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post: