Elfenbenstårnet bygges høyere

Med eksempel fra egen forskning belyser kronikkforfatteren det han mener er uheldige sider ved belønningssystemene innen akademia: Ved publisering av forskningsresultater favoriseres anglo-amerikanske tidsskrift og forlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG HAR AKKURAT begynt å arbeide med en bok som viser hvordan globale endringsprosesser når fram til fjerne avkroker i Himalaya. Boken skal markere avslutningen på et forskningsprosjekt Universitetet i Bergen utfører i nært samarbeid med kolleger fra Universitetet i Kathmandu, Nepal. Fire års datainnsamling ser så lovende ut at jeg foreslo for forskningsteamet å få gitt ut boken på et anerkjent europeisk eller amerikansk forlag. Men våre nepalesiske partnere var skeptiske til det. Europeiske bøker er så dyre at verken bibliotek eller studenter i Nepal har råd til å kjøpe dem. Hvis forskningsresultatene skal ha noen effekt i det landet der prosjektet er utført, bør boken gis ut på et nepalesisk eller et rimelig asiatisk forlag. Vi besluttet å gå for et nepalesisk forlag.

I ARBEIDET med boken får jeg på den interne e-posten inn en tabell over mitt institutts publikasjoner i 2005. Etter omorganiseringen av universitetene er det slik at midler tildeles fra staten etter hvor mange studenter som fås gjennom eksamen, og etter hvor mye forskning som blir publisert. Men det er ikke hvilke som helst publikasjoner som gir uttelling. Det finnes en liste over godkjente internasjonale tidsskrift og forlag, og bare publikasjoner i dem gir uttelling. Listen domineres ikke uventet av anglo-amerikanske tidsskrift og forlag. Meg bekjent finnes ikke Nepal på listen i det hele tatt. Mine publikasjoner i fjor var ikke i de rette tidsskriftene, og hvis jeg bruker mesteparten av forskningstiden i år til å arbeide med Himalaya-boken, vil jeg framstå som en sinke i neste års tabell også. Motivasjonen til å skrive videre forvitrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer