KOMMENTARER

Hovedkommentar:

Elg, elg!

Ulven utgjør en økonomisk trussel mot elgjakta. Det er den underliggende drivkraften bak ulveopprøret.

Elg, elg!
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ulvedebatten er løs, og det går ei kule varmt. Høyres tidligere landbruksminister Johan C. Løken framstiller i en kronikk i Klassekampen samfunnets rovdyrforvaltning som en undertrykkelse av lokalsamfunnet og dermed fascisme. Intet mindre. De historiske sveipene utføres med bred pensel og skjelvende hånd. Bondehatet i Finansdepartementet og Miljøverndepartementet gjenoppstår i «en forelskelse i ulven», fastslår Høyre-veteranen.

Det er nesten for mye forlangt å forvente en nyansert debatt når tidligere Høyre-statsråder trekker fascisme-kortet. Som Aftenpostens kommentator slo fast i et annet innlegg i går: «når debatten blir så symboltung, blir det også mer og mer naivt å tro at konflikten kan løses gjennom rasjonell diskusjon».

Så er også ulvedebatten den ultimate konflikten i norsk politikk. Den tar opp i seg distriktspolitikk, miljøpolitikk - og en slags innvandringspolitikk mener noen, siden det er en stor ulvestamme i Russland. Det er bare feminisme som mangler i denne eksplosive miksen.

Nytt denne gangen er likevel at jaktrettigheter har fått en større plass i debatten. Det kommer ikke på førsteplass blant talepunktene, som hensynet til beitedyr og lokalbefolkningens trygghetsfølelse. Likevel er det mulig å ane at det er elgen dette står om. De økonomiske interessene til grunneiere, og en stor og utbredt jakttradisjon som er blitt en populær og sentral sosial arena, er en tung faktor i diskusjonen. Samfunnsforsker Ketil Skogen fra Norsk institutt for naturforskning, som selv har bakgrunn fra Hedmark, mener Høyre-opprøret i fylket drives fram av folk med sterke grunneierinteresser. Opprøret er heller ikke så totalt som en kan få inntrykk av. 50 prosent av de som bor i områder med ulv, mener ulvebestanden er «akseptabel» og 21 prosent vil ha mer ulv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer