Elians påskemorgen

Påskens tradisjonelle hovedpersoner, Jesus fra Nasaret og NRKs Roald Øyen, havnet i år helt i skyggen av seksåringen Elian Gonzalez fra Cuba.

Mens norske pressefolk spiste appelsiner og tørket skismurning av fingrene, hoppet Associated Press-fotografen Alan Diaz over et gjerde og tok seg inn i en beleiret enebolig i Miami, der han knipset et av årets mest dramatiske bilder:

En gråtende Elian Gonzalez i et garderobeskap, i armene på fiskeren som reddet ham, i konfrontasjon med amerikansk barnevern og justismyndighet, representert ved en mann med maskinpistol.

57 prosent av amerikanerne støttet aksjonen som var iverksatt for å gjenforene Elian med faren, ifølge en meningsmåling. Også i Norge forstår vi at barn hører hjemme hos foreldrene, og at de ikke bør holdes som gisler av søskenbarn og grandonkler som misbruker dem i en politisk kamp.

Feil på feil

Eller skjønner vi ikke det? «... men det er jo dei som mener det er rett at guten får møte far sin også» hørte vi fra Dagsrevy-programleder Astrid Versto 1. påskedag.

Både NRKs USA-medarbeider Wenke Eriksen, som dekket begivenhetene på svært trygg avstand, og TV2s Christine Korme, som hadde plassert seg nær de brennende bildekkene i Miami, hadde godt grep på Elian-storyen disse påskedagene. Da sto det verre til med kunnskapen i hjemmeredaksjonene.

«Elian Gonzalez henta med makt frå heimen sin i Miami» innledet TV2s Morten Sandøy, og han gjorde aldri noe forsøk på å rette fadesen. Setningen «Elian Gonzalez flyktet fra Cuba med sin mor ...» er gjentatt til stadighet, bl.a. av NRKs Tekst-tv og Dagsnytt radio. Men var det ikke mor som flyktet, og tok sønnen med seg?

Samenes prins

Denne påskens hovedperson nummer to har vært turisten Haakon Magnus - åh, så kjekk, ifølge Karasjok-jenter som uttalte seg på samisk til NRK og på norsk til TV2.

Også kronprinsen benyttet anledningen til å si noen ord på samenes eget språk, og den slags ferdigheter imponerer pressefolk; vi strever jo med språk til daglig og vet hvor vanskelig det er.

- Mun savan didjiide buohkaide ain buriid beassaziid, leste Haakon Magnus fra en papirlapp. Da reportasjen fra sameland var slutt, ble det likevel litt i meste laget da Dagsrevyens ankerkvinne Versto utbrøt:

- Ja, det er en allsidig kronprins vi har.