Elin druknet nesten

En ulovlig båttur på smygjakt etter gutter kunne betydd slutten for Elin Tvedt. Men hun ble reddet i land - og nå skal hun redde sommerværet ditt.

Det er junisol over Vestlandet. Humlene surrer, linerla driver matauk til ungene, og liten bris beveger skyene rolig over blå himmel. Samtidig går et høytrykk i land på Stora-Romsa utenfor Ølen i Sunnhordland.

Fjernsyns-Norges mest populære værmelder Elin Tvedt gjenoppdager barndommens ferieparadis. Og lar seg umiddelbart fange av sanseinntrykkene:

- Nå ser jeg hvor heldig jeg har vært i oppveksten, sier 26-åringen, som har fått TV-seerne til å se sol og sommer selv om regnskyene har stått i kø på værkartet.

Selv Kåre Valebrokk, som har satt værselskapet Storm Weather Center på transferlistene, må innrømme at Elin er gull verd.

Men i dag får værkart være værkart.

Badeparadiset

Store- og Litle-Romsa er hovedøyene i badeøyparadiset nord for Haugesund. Hit valfarter lokalbefolkningen til et ukjent antall praktfulle bade- og soleviker. På skogkledde Store-Romsa finnes også Norges største viltvoksende, og snart vernede, kristtornskog. Som en urskog mot blågrønn sjø.

Her har hun badet, tatt sine første svømmetak og tråkket på seg små kutt på skarpe blåskjell.

Nord-Rogaland og Sunnhordland Friluftsråd har i årene mens Elin har vært borte fra Romsa, besørget uvurderlig restaureringsarbeid på de for lengst fraflyttede bosettingene på øya. Med skipper og tidligere nabo Oddvin Øvernes som guide gjenopplever Elin barndommen på Romsa. Sommerturene sammen med mamma, pappa og søstrene Nina og Anita passerer revy på netthinna mens hun blir ivrigere og ivrigere i stemmen.

- Fantastisk. Hit må jeg tilbake seinere i sommer også. Her er det stille, vakkert og inspirerende å være, sier Elin, som om 24 timer skal være forlover i en venninnes bryllup.

At Elin er i stand til å servere høytrykk og sommervær under årets utgave av Bykampen på TV 2 er imidlertid et mirakel. Hun har nemlig lurt drukningsdøden.

Overlevde

- En sommerdag på ungdomsskolen fikk vi høre at guttene fra gymnaset skulle på overnattingstur til Romsa. Jeg og en venninne hadde reiseforbud hjemmefra men fikk en nabogutt til å kjøre oss ut med sin bitte lille jolle, fylt til randen av tre passasjerer, kassettspiller, alle kassettene våre og masse annet utstyr.

Midtveis til Romsa ble den overlessede båten fylt av bølger og vi gikk under, med åtti meters dyp under oss.

Jeg svømte fortvilet rundt med kassettspilleren over hodet for at den ikke skulle bli ødelagt. De andre ville rope på hjelp, men jeg nektet dem... tenk om vi ble oppdaget hjemme, flirer Elin.

Mirakuløst fikk de tre ungdommene lenset jolla for vann og kom seg trygt i land - med kassettspilleren og livet i behold.

- Vi ble selvsagt oppdaget og fikk en masse kjeft, men ga aldri opp. Vi dro ulovlig til Romsa samme kveld, likevel.

- Slikt kalles pågangsmot!

- Ja, jeg liker ikke å gi opp et mål jeg vil nå.

Få TV-klager

- Dere har spådd mye dårlig sommervær hittil i år. Mange klager fra seerne?

- Nei da. Men det er hyggeligere å melde finvær. Av og til kommer folk bort til meg og takker meg for finværet. Det er det naturligvis ingen grunn til, smiler Elin, som forteller at det er vanskeligere å varsle vær om sommeren enn om vinteren.

- Og du, vi spår ikke vær, vi varsler! korrigerer Elin over en farris og en skillingsbolle på Grindanesbrygga på Store-Romsa.

- OK. Varsler du TV-været når du er 46 år også?

- Neppe. Jeg har lyst til å gjøre andre ting etter hvert.

- Programleder, for eksempel?

- Vi får se. Akkurat nå holder det med «Bykampen». Og der tar jeg meg bare av været.

i bikini på TV

Jeg tar neppe meteorologutdannelse. I hvert fall ikke i Norge. Her er det for mye matte og fysikk. Da tar jeg heller utdannelse i England.

- Slik at du, som engelske værmeldere, kan stå i bikini på TV?

- Nei da, det får du aldri se på TV 2. Der kan jeg ta en utdannelsen som går mer direkte på den praktiske værtjenesten. Værmeldingen bør ikke bli for rutinepreget, men vi skal passe oss for å gjøre den om til underholdning, sier Elin.

Nå har hun tatt sommerpause fra de ordinære værmeldingene. Seks lørdager framover viser hun deg helgeværet i «Bykampen» på TV 2.

Men til høsten blir det ferie.

- Til et varmt sted, langt fra Norge. Og med få TV 2-seere i nærheten.

LEKEPARADIS: 20 minutter båttur fra hjembygda i Ølen ligger Elins barndomsparadis. Her var det bading, lek og moro hele sommeren.