Elin kan redde Norges GP-ære

Dagbladets ANDERS GRØNNEBERG har hørt alle sangene i årets norske Grand Prix Finale. Totalt ukjente Elin Torset (34) er Norges største håp, mener Grønneberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag starter presentasjonen av årets 12 Melodi Grand Prix-låter på «Nitimen» og i NRK P1s «Musikkrevyen». Tre bidrag blir spilt hver dag fram mot den norske finalen lørdag. Dagbladet har hørt alle sangene, og vurdert hver enkelt.

Den norske GP-finalen består av seks mannlige solister, fem kvinnelige sangere og ett band. Herrene går seg vill i balladeland, mens kvinnene har mer trøkk og tyngde.

Det er to bidrag - to kvinner - som utmerker seg, nemlig Melodi C «You've Got The Motion» med Mocci og Melodi I «Brighter Than Light» med Elin Torset . De er veldig forskjellige; Melodi C er funky, sexy og Eurythmics-inspiret, mens Melodi I er irsk-episk og Mary Black-inspirert. Fellesnevneren er kvalitet og solid håndverk både når det gjelder komposisjon og framføring. Begge kan vi nok trygt sende til finalen i København.

Det er nærmest umulig å forutsi hvem som vinner den internasjonale GP-finalen. I fjor var det to gamle dansker, året før var den en silikonfager svensk berte.

Elin Torset har en låt som jeg tror både mange her og ute i den store EuroSong-verdenen vil kunne like og gi poeng.

Dersom Norge ikke kommer blant de fem beste (eller de åtte beste - avhengig av poengfordeling og hvilke land vi må kjempe mot), får vi ikke delta i 2002.

A: Every Night Is Saturday Night

Artist: Marianne Ligaard
Komponist/arr:
Bottolf Lødemel / Lars Aass

Tekst: Bottolf Lødemel / Lars Aass

Marianne Ligaard kommer fra Rælingen og er 22 år gammel.Årets Melodi Grand Prix åpner pretensiøst, men pregløst. Popfabrikk-produsentene Aass og Lødemel er ikke alltid like kreative, for Melodi A er mer samlebånd enn håndverk. Ligaard synger helt greit, men det blir ikke annet enn retro-Britney og anmassende 80-tallsdisko.

B: Looking For Love

Artist: Rasmus Høgset

Komponist: Jan Johansen

Tekst: Jan Johansen / Thomas Heinonen / Brad Johnson

Rasmus Høgset er oslogutt og har jobbet med musikal og teater.Kjedelig pop har mange navn: Ett av dem er «Looking for love», som er like original som tittelen. At Høgset synger rent, tar jeg som en selvfølge. Men hvorfor han gir denne balladen så upersonlig preg, har jeg intet svar på. Låten har en lite behagelig framdrift og mangler oppdrift.

C: You've Got The Motion

Artist: MOCCI

Komponist: Stein Johan Grieg Halvorsen / Erlend Klarholm Nilsen

Tekst: Stein Johan Grieg Halvorsen / Erlend Klarholm Nilsen / Mocci Ryen

Mocci Ryen er oppvokst på Hamar og har i flere år bodd og studert musikk på McCartney-skolen.Først når låt nummer tre kommer, får årets GP sitt første løft. Mocci synger sensuelt og med stor innlevelse. Dette gir assosiasjoner til Tina Turner, men først og fremst til Eurythmics' Annie Lennox. Melodi C er sexy, frisk og funky. Låtskriverne har kombinert kvalitet og kommers.

D: Still An Angel

Artist: Remy

Komponist: Øivind Madsen

Tekst: Øivind Madsen / Leif Johansen

Remy var tidligere medlem av gruppa I.C. Eyes. Seinere har han vært soloartist innen Singer/songwriter-sjangeren. Ikke dårlig, men heller ikke bra. Denne søtladne poplåta er en slags reprise - en oppsummering - av den typisk rolige balladen. «Still An Angel» har anslag og potensial, men den flater fort ut og blir for baktung og blass. Remy har en god stemme, men dette holder ikke til en danmarkstur.

E: Free

Artist: Camilla Fagerås

Komponist: Ken Ingwersen / Jon-Willy Rydningen

Tekst: Svein Finneide

Camilla Fagerås har vært musikalsk aktiv på hele 90-tallet, og har bl.a. samarbeidet med Elisabeth Andreassen. «Free» er en akseptabel poplåt i midttempo-området. Den åpner ganske fresht , elegant og småsexy, og bærer bud om en standardheving i årets schlägerkonkurranse. Men når refrenget kommer, faller låta noe sammen. Et refreng skal være en krok som hekter, men her faller jeg av.

F: Without You

Artist: Rune Rudberg

Komponist: Rune Rudberg

Tekst: Rune Rudberg / Bjørn Terje Bråthen

Grand Prix-veteranen Rune Rudberg deltar for femte gang i år. Jo da, Rune. Her er du bedre enn på lenge. Danse-Norges førsteelsker gjør her en Garth Brooks, og lander på beina - ikke mellom dem. «Without You» har et skjær av både countrypop og dansemusikk. Balladen er det klart beste mannlige innslaget så langt i showet.

G: Is She The One

Artist: Are Sigvardsen

Komponist: Are Sigvardsen

Tekst: Are Sigvardsen

Are Sigvardsen er 27 år. Hans melodi «One more time» oppnådde en 2. plass i fjorårets norske GP.Nok en ballade skrevet og framført av en mann. «Is She The One » er GPs mest patospotente med inderlig lengsel og smektende & tårevåt orkestrering. Det blir noe Jan Werner-light over Sigvaldsen, men jeg tror neppe Melodi G ville blitt vesentlig bedre med Jan Werners overlegne vokalkontroll.

H: U Ain't Seen The Best Of Me Yet

Artist: Rebecca

Komponist: Rebecca

Tekst: Rebecca

Rebecca spiller både piano og kontrabass og har gjennom åra vært vokalist i flere danseband. «U Ain't Seen...» er en hyllest til 80-tallets disko, og åpner med et helt greit gitarfunk-tyveri av temaet i «Staying Alive». Men Melodi H har langt ifra den samme slitestyrken som den klassiske Bee Gees-låta. Det låter friskt og pulserende av denne utilslørte og dansbare retro-flørten.

I: Brighter Than Light
Artist:
Elin Torset

Komponist: Elin Torset

Tekst: Elin Torset Elin Torset (34) bor i Oslo, men kommer fra Skarsøy på kysten av Nordmøre. Dette er den første sangen hun har laget.Hvis ikke dette er et blaff, så er en ny, norsk artist er født. «Brighter Than Light» er ikke så veldig original, men er likevel en hit med vinnersjanser i EuroSong-finalen. Den har et irsk preg, episk, litt Mary Black og stemninger fra Secret Garden. Vakkert og vokalsikkert.

J: Show Me The Way

Artist: Lars-Fredrik

Komponist: Elias Muri / Bottolf Lødemel

Tekst: Lars Aass

Lars-Fredrik er 26 år gammel og kommer fra Hamar. Har jobbet som både sanger og danser i show i Norge og Sverige. Intetsigende og totalt anonym midttempo-låt. Nok en melodi som synes å komme fra det profesjonelle låtskriverkollektivet Aass/Lødemels overskuddslager. «Show Me The Way» er dusinvare som kunne vært skrevet for et Boyband. Det er null troverdighet i framførelsen. Slapt & tamt.

K: Your Heart Belongs To Me

Artist: BIAZ, Lars Berg, sang/gitar, Alf Magne Hillestad, trommer, Einar Bergem, bass, Ole Rasmus Hjelle, gitar

Komponist: Lars Berg

Tekst: Lars Berg

Bandet Biaz slipper sin første cd neste måned. Bandet ser fram til å debutere i Melodi Grand Prix. Av årets 12 finalister er det bare ett band. Dette stilbruddet kan gi dem ekstra stemmer. Den lettbeinte poprocklåta lodder ikke dypt, men er munter, upretensiøs og likandes. Smokie-faktoren er absolutt til stede, men i denne settingen er Biaz et friskt pust.

L: On My Own

Artist: Haldor Lægreid

Komponist: Ole Henrik Antonsen / Tom-Steinar Hanssen

Tekst: Ole Henrik Antonsen / Tom-Steinar Hanssen / Ole Jørgen Olsen

Haldor Lægreid er en musikalartist med erfaring fra bl.a. «Les Misérables», «Jesus Christ Superstar», «Cats», «West Side Story», «Atlantis».Denne balladen står i Jan Werners tegn og har klar musikaltilnærming. Den kan sikkert fungere på en Off-Broadway-scene, men ikke i GP. «On My Own» er både tidløs og trauring, glasert med sirup og like seig. Men melodien er sterkere enn framførelsen - den har noe storslått over seg.

<B>DAGBLADETS FAVORITT: - Elin Torset har en låt som jeg tror mange både her og ute i den store Euro-Song-verdenen vil kunne like og gi poeng, mener Dagbladets Anders Grønneberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer