Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elin Ørjasæter hardt ut mot NRK-programmer: - Har følt meg latterliggjort

- NRK er ikke tjent med at folk sier nei til å stille, sa kommentatoren til Kringkastingsrådet i formiddag.

TAKKER NEI: Under en debatt i Kringkastingsrådet fortalte Elin Ørjasæter at hun har latt være å stille i debatter i frykt for å bli latterliggjort. Overfor Dagbladet utdyper foredragsholderen at det er spesielt tre NRK-programmer hun er skeptisk til å stille opp i. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TAKKER NEI: Under en debatt i Kringkastingsrådet fortalte Elin Ørjasæter at hun har latt være å stille i debatter i frykt for å bli latterliggjort. Overfor Dagbladet utdyper foredragsholderen at det er spesielt tre NRK-programmer hun er skeptisk til å stille opp i. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under torsdagens møte i Kringkastingsrådet at Ørjasæter tok ordet og fortalte at hun har latt være å stille i debattprogrammer, i frykt for «å bli latterliggjort som en ond person».

- Det er klart: Da lar man være å stille i det programmet, og sier hver gang de ringer at man har ikke tid. For man er ikke dum heller, og sier hva som er årsaken, sa Ørjasæter til Kringkastingsrådet.

Skeptisk Foredragsholderen og Markedshøyskolen-lektoren sier til Dagbladet at hun er spesielt skeptisk til å stille i de tre NRK-programmene «Ukeslutt», «Kulturnytt» og «Salongen», som sendes på radio.

Ørjasæter har vært gjest i de to førstnevnte programmene. Sistnevnte har hun aldri blitt invitert til, men kommentatoren reagerer likevel på stilen i programmet.

- Dersom «Salongen» hadde spurt meg om å være gjest hadde svaret selvfølgelig vært nei. De latterliggjør regelmessig folk med et annet verdisyn enn dem selv.

- Oftere nei enn ja Kommentatoren hevder at hun har opplevd å få høre «Nå forventer du vel æresmedlemskap i Frp» av en NRK-programleder i «Ukeslutt» direkte på lufta. 

Ørjasæter sier også at hun har blitt kontaktet av folk som har vært gjest i et NRK-studio, der journalisten har latterliggjort henne overfor dem, uten at hun var til stede.

- Jeg sier oftere nei enn ja til «Ukeslutt» og «Kulturnytt», fordi jeg frykter hvilken setting jeg blir satt i. «Salongen» har jeg ikke blitt spurt om å være med på, men jeg fraråder andre å gå, sier hun.

- Skiller seg ut Ørjasæter understreker at hun er positiv til flertallet av NRKs programmer, som hun mener behandler folk veldig ordentlig.

- Jeg vil gjerne trekke frem «Dagsnytt 18» og «Debatten». De har supre redaksjoner, og er der hvor jeg oftest opplever veldig ordentlig behandling.

- Hvordan bør NRK tenke rundt hvordan deres redaksjoner skal jobbe?

- De proffeste redaksjonene er de som behandler alle med interesse og vennlighet. De fleste redaksjonene gjør jo det. Det er derfor «Kulturnytt» og «Ukeslutt» skiller seg veldig ut.

- Aldri hørt om Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK blir veldig overrasket da Dagbladet konfronterer ham med Ørjasæters uttalelser om NRK-programmene «Ukeslutt» og «Kulturnytt», som han er ansvarlig for.   

- Jeg har aldri hørt før at de som har vært gjest i de sendingene har følt seg latterliggjort, sier Kalbakk.

Han påpeker også at det er samme redaksjon som står bak både «Ukeslutt», som Ørjasæter kritiserer, og «Dagsnytt 18» og «Debatten», som Ørjasæter roser.   

Videre forteller Kalbakk at hvis Ørjasæters utsagn stemmer må NRK selvsagt se nærmere på det.   

- Det første vi vil gjøre er å be redaksjonen ta kontakt med Ørjasæter for å høre hva hun legger i det. Jeg har aldri før hørt at «Ukeslutt» og «Kulturnytt» som program latterliggjør gjestene sine, sier nyhetsdirektøren, som understreker at han synes det er veldig synd hvis intervjuobjekter ikke ønsker å stille i NRKs sendinger.   

Synes det er synd - Vi prøver å legge til rette slik at det er tydelig hva slags setting gjester skal være med i, og hva debatten skal handle om. Gjester skal orienteres om hvem de skal i debatt med, hvilke spørsmål som kan komme opp, og hva som kommer i forkant, for eksempel en reportasje.   

- Blir disse retningslinjene alltid fulgt?   

- Det er vanskelig å si, men jeg har ikke grunn til å tro noe annet. Den er en grunnleggende policy. For å få gode debatter er det viktig at debattanter er forberedt. 

Kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, synes det er synd å høre at Ørjasæter ikke ønsker å være gjest i «Salongen». Samtidig påpeker hun også hva programmet faktisk dreier seg om.

- Dette er et program hvor gjesten får god plass og muligheter til å resonnere. Salongen har faste satiriske innslag, og alle aktive samfunnsdebattanter må regne med å bli brukt i satire en gang i blant. Noen synes det er ubehagelig, mens andre synes det er artig, sier Duckert til Dagbladet.

Blir nysgjerrig Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum synes det Ørjasæter sier er viktig.

- Jeg blir nysgjerrig på om det er flere som opplever det sånn. NRK er i en særstilling når det gjelder nettopp å tilby debattflater. Da må de være opptatte av at de får viktige stemmer til å stille opp, sier Stavrum.

Hun mener at man må forvente å få «blåmerker» i sosiale medier når man stikker hodet sitt frem, men at mediene har et ansvar for å ivareta sterke stemmer.

- Debattkulturen er blitt såpass røff og direkte, så jeg tror man bare må være forberedt på at det alltid vil være noen som er uenig med deg. De vil sannsynligvis melde fra i sosiale medier. Men at mediet selv skremmer bort aktører er en helt annen problemstilling som det er bra at Elin Ørjasæter melder fra om, sier Stavrum.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!