Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elin Ørjasæter kan tenke seg å gi ut Fjordmans bok

Tror boka kan bli av betydning som historisk dokument.

FJORDMANFORLEGGERE: Elin Ørjasæter og ektemannen Nils Gullak Horvei driver eget forlag. De kan tenke seg å gi ut Fjordmans bok på visse betingelser. FOTO: Adrian Ørhn Johansen
FJORDMANFORLEGGERE: Elin Ørjasæter og ektemannen Nils Gullak Horvei driver eget forlag. De kan tenke seg å gi ut Fjordmans bok på visse betingelser. FOTO: Adrian Ørhn Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I forrige uke kom meldingen om at Peder «Fjordman» Nøstvold Jensen har fått innvilget 75 000 kroner i støtte fra Fritt Ord.

Foreløpig har Jensen bare vært i kontakt med en ukjent amerikansk forlegger om utgivelsen av «Witness to Madness».

Men i dag sier Elin Ørjasæter og ektemannen Nils Gunnar Horvei til Morgenbladet at de kan være interessert i å utgi boka, og at norske forlag bør sørge for at Jensen kommer til orde - så lenge uttalelsene hans holder seg innenfor det lovlige.

- Av historisk betydning De to advarer mot å tildele «guilt by association» mellom bloggeren og Anders Behring Breivik, og mener Jensens bok kan være av betydning.  

- Som historisk dokument vil det være av betydning å få Fjordmans versjon av forholdet til Breivik og opplevelsen hans av å få teksten sin inn i manifestet og den etterfølgende behandlingen i mediene, sier Horvei til Morgenbladet.

Fritt Ord Reaksjonene på Fritt Ord-tildelingen lot ikke vente på seg, blant annet her i avisa.

«Det er ikke hver dag Fritt Ord støtter konspirasjonsteoretikere», skrev vår kulturredaktør Geir Ramnefjell.

«Det er et godt tegn at det stormer rundt Fritt Ords tildelinger», skrev Inger Merete Hobbelstad.

«At noe er 'kontroversielt' eller 'støtende' gjør det ikke i seg selv verdifullt», svarte stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

Horvei har forståelse for innvendingene mot Fritt Ord-tildelingen forrige uke, men presiserer at «støtten fra Fritt Ord ikke er en pris».

Sammenligner med AKP (m-l) Et sentralt poeng i kritikken mot Fritt Ord-tildelingen har vært at organisasjonen ikke bør støtte det islamfiendtlige tankegodset Fjordman har stått for som blogger. Ørjasæter og Horvei sammenligner Fjordmans uttalelser om muslimer med ting tidligere ml-ere sa om borgerskapet på 70-tallet.

- Det er ikke få ml-ere og tidligere ml-ere som har fått støtte fra Fritt Ord, sier Ørjasæter til Morgenbladet.

Trolltekst Ekteparet driver forlaget Trolltekst, som har gitt ut én bok til nå: Jon Hustads «Partiguiden». Som antydet er utgivelsen betinget av hva som blir det endelige innholdet i boka, da det Trolltekst er ute etter er en bok om hvordan Jensen har opplevd tida etter 22. juli.

Etter det Jensen har fortalt Dagbladet, ser det ut til at historien om hvordan han opplevde tiden etter 22. juli bare vil utgjøre del 3 i bokprosjektet. For øvrig vil den inkludere bloggerens egen analyse av Breiviks manifest, og en kritikk av massemediene og akademias håndtering av rettsprosessen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!