Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elin Ruhlin Gjuvsland

- Jeg tror neppe jeg blir gardskjerring, sier Elin Ruhlin Gjuvsland. Helst vil hun bli spion. Eller profesjonell haifisker. Men draget på bønder, det har hun.

-Frierbrev er bare søtt, synes jeg. Særlig når de slutter med «for øvrig er jeg single og har en liten gard». Kanskje det synes på meg at jeg har kjørt traktor, smiler Elin Ruhlin Gjuvsland.

I PÅSKA BLE NRKs forbrukerinspektør kåret til Norges mest sexy programleder, sammen med Knut Olsen. Selv har hun et avslappet forhold til sin ferske tittel.

- Jeg synes nå Snorre Tønset er ganske sexy også da. Grønne øyne blinker under skjev lugg. Elin ler.

- Jeg ville heller vært på forsida av VG fordi jeg var kjempeflink til noe, for eksempel verdensmester i sjakk. Eller for å ha fisket verdens største håkjerring. Jeg har aldri tenkt på meg selv som pen, det ligger på en måte litt utenfor meg. På skjermen forsøker jeg å være en seriøs journalist, og føler ikke at jeg gjør meg til. Samtidig er det litt morsomt nettopp fordi jeg faktisk jobber i et seriøst program, sier Elin.

Det første oppslaget i Se og Hør var ikke så morsomt. Etter mye om og men sa Elin ja til å bli avbildet i badedrakt, og bildet ble dratt utover to sider i Norges største ukeblad.

- Det gjør jeg aldri igjen. Jeg var skråstrek er litt naiv på hvor slemme pressefolk kan være, og følte meg veldig dårlig behandlet. Se og Hør ville gjøre meg til NRKs svar på Mette Iversen, og jeg kjente meg overhodet ikke igjen. Jeg sa ja mest for ikke å være vanskelig. Mamma og bestemor holdt på å få sjokk, og jeg får fortsatt en vond følelse i magen av å tenke på det. Jeg så det aldri selv.

VI SITTER PÅ TERRASSEN i Dagbladet, Elins Ruhlin Gjuvslands gamle arbeidsplass. Sola steiker, og Elin fikser sminken etter sykkelturen fra Marienlyst. Styrerommet får fungere som omkledningsrom.

-Man blir veldig oppmerksom på seg selv når man er på tv. Jeg liker det ikke, og jeg tror aldri jeg blir vant til å se meg selv på skjermen, innrømmer hun. Tv-debuten hadde Elin på NRK2, i «Akademiet». Det tok flere uker før hun turde se det første programmet. Da programlederjobben i «Forbrukerinspektørene» dukket opp, jobbet Elin som reporter i NRK Hedmark på Hamar.

- Jeg reiste tilbake til Hedmark for å finne roen. En periode hadde jeg tre jobber, i Dagbladet :på nettet, i NRK|2, og hos Sony Music, samtidig som jeg studerte statsvitenskap. Jeg var helt utlada, og dro til Hedmark for å lese bøker, gå i skogen og finne et tre som var bare mitt. Det hjalp. Jeg har alltid jobbet mye, og prøver å bli flinkere til å koble av. Problemet er at jeg har et energinivå som gjør at jeg spinner rundt meg selv. Av og til tror jeg det kan bli litt vel mye for folk rundt meg. Jeg tror jeg er født sånn. Lenge trodde jeg det var normalt, men jeg tror ikke det er det.

I BUNN OG GRUNN ER Elin Ruhlin Gjuvsland ei landsens jente. De første cherroxene ble utslitt i Bergen, den første pilsen drukket på Nes, og den første håkjerringa dratt i Hardanger.

- Har du smakt håkjerring? Det er en liten hai som du drar med garn, og hvis du tilbereder den riktig er det utrolig godt! Slikt gjør livet verdt å leve for meg. Jeg elsker å sitte på café, gå på konserter eller kino, men har et litt konfliktfylt forhold til det urbane. Plutselig kan jeg få nok, da må jeg ut, inn i skogen eller opp på fjellet. Hardanger et mitt fristed. Jeg aner ikke hvor jeg kommer til å havne når jeg blir stor _ det kan like gjerne bli på landet som i byen. Men det ideelle hadde vært å ha en by i nærheten.

HJEMME PÅ HEDMARKEN VAR Elin aktiv i AUF. Der traff hun Trond Giske.

- Vi var sammen et halvt års tid. Jeg synes han er en fin fyr, det kan du skrive. Så mye mer har jeg ikke lyst å si om det. Han kommer til å bli statsminister en dag, sier Elin. Selv er hun ikke aktiv i politikken lenger.

- Det kan jeg ikke være som journalist. Men jeg er sikkert medlem fortsatt, både hamsteren min Mikke og jeg, ler hun. Mikke er for øvrig død som ei håkjerring. I dag er Elin single, og har byttet ut hamsteren med tre samboende menn.

Vi har det helt fantastisk sammen, og de er nesten blitt som familie for meg. Jeg har det bra som single, selv om det nok ligger en drøm der om å ha noen å dele opplevelsen med. Jeg trenger ikke Volvo, men vil gjerne ha to-tre unger. Det er hardt å være jente om våren, da ser du plutselig gravide mager overalt, sier Elin.

ELINS MOR HAR STERKE DRØMMER om at datteren skal gjøre det stort i akademiske kretser.

- Jeg har ikke fullt så sterke drømmer, men de er der. Jeg tror nok at jeg kommer til å ta et hovedfag en dag. Men jeg vet ikke helt når. Samtidig kan det hende jeg ender opp på en liten fiskebutikk i Asia. Eller som haifisker. Og jeg skal lære meg skikkelig kinesisk. For i tillegg til mellomfag i statsvitenskap, har Elin Ruhlin Gjuvsland studert kinesisk.

- Jeg har alltid vært fascinert av Asia og Kina, og en vakker dag kunne jeg tenke meg å flytte dit. Språket er så annerledes enn alt annet, så hemmelig, og det er utrolig spennende å se om man greier å knekke koden, sier Elin. Da er neste skritt å bli Norges nye superspion i Kina. Eller kanskje helst USAs.

- Jeg drømte lenge om å bli spion. Først skulle jeg bli KGB-spion, fant fram kartet og sjekket hvor Afghanistan var. Jeg leste masse spionbøker som lita, og det var drømmen til jeg ble 15-16 år. Jeg vet ikke hvorfor, kanskje fordi jeg alltid har dagdrømt mye. Dessuten er jeg eventyrlysten og utrolig nysgjerrig, og tror jeg ville bli en god spion.

Enn så lenge må Elin greie seg med å spionere på useriøse firmaer og høye fortauskanter som forbrukerjournalist. Det kan være tøft nok. For ei stund siden ble hun truet på livet per telefon, av en representant for et firma som hadde alt annet enn rent mel i posen. Innslaget ble aldri sendt, men opplevelsen satte en støkk i reporteren.

- Først tok jeg det ikke så veldig seriøst, jeg tenkte mest «stakkars menneske», men i ettertid ble jeg ganske redd. Da bodde jeg alene, og det var ikke så veldig morsomt. Samtidig er noe av målet med den jobben vi gjør å bli hata, sier Elin Ruhlin Gjuvsland.

FISKER: Elin Ruhlin Gjuvsland drømmer om å fiske hai. Foreløpig må hun nøye seg med å fiske seere for FBI.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling