ELITEN: De vil velte seg i luksus mens de ler av oss bak vår rygg og heier på hverandre. Vi burde ikke la dem få holde på sånn.

Det er bare ett problem, og det er at vi har bruk for flinke folk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ELITEN: De vil velte seg i luksus mens de ler av oss bak vår rygg og heier på hverandre. Vi burde ikke la dem få holde på sånn. Det er bare ett problem, og det er at vi har bruk for flinke folk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Merkelapper

Eliten kommer og tar deg

De vil velte seg i luksus mens de ler av oss bak vår rygg og heier på hverandre. Vi burde ikke la dem få holde på sånn.

Meninger

Det er storm i kastene over USA, og det blåser en vind over Norge. En fryktelig Elite er ute etter oss. De vet bedre enn deg og meg. De vil lure oss og loppe oss for penger. De vil velte seg i luksus mens de ler av oss bak vår rygg og heier på hverandre. Vi burde ikke la dem få holde på sånn.

Det er bare ett problem, og det er at vi har bruk for flinke folk. Når jeg leverer bilen min på verksted, sier jeg ikke: «Jaså, du mener du vet bedre enn meg? Du sier at bremseklossene er nedslitte? Hah, jeg finner meg ikke i (dyrt) overformynderi fra din side.»

Dersom vi ikke godtar at noen har gått på stiene før oss, kommer vi til å gå oss vill. Enhver burde lytte til råd fra erfarne fjellfolk. Noen har gjort jobben før deg. Noen har gjort jobben for deg. Og det var ikke gratis.

«Men du er jo forsker,» sier dere. «Du prøver å bli med i den sammen gjengen». Ja, jeg vet mye om hjernen, og jeg håper du spør hvis du lurer på noe. Jeg har gjort den jobben for deg. Du blir ikke rik av å finne ut nye ting om hjernen. Ikke er jeg ute etter å lure deg heller. Jeg gjør det fordi jeg gjerne vil ha svaret når du spør. Men kanskje skulle jeg startet parkeringsselskap med liten skrift i stedet. Det er ikke lettvint å bli ekspert. Det er ikke alltid behagelig.

Vi bør selvsagt være skeptisk. Jeg hører gjerne Jan Egeland uttale seg om utenrikspolitikk. Jeg ville vært mindre interessert om han snakket om mote og neglelakk. Jeg kan tenke meg at Silje Sandmæl ville hatt et par kommentarer til kredittkortet mitt, og jeg vil gjerne høre Ole Paus synge om livet. Han har nemlig levd mye av det, og han er sjeldent god med ord.

Hvis ekspertangsten overtar, blir vi stående alene. Det er ikke bare upraktisk og vanskelig. Det er også nokså skremmende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.