Eliten mot folket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ELITE-DEBATTEN: John O. Egeland satte i gang en interessant debatt med sin artikkel om folket og elitene. Dessverre har den glidd noe ut. Noen argumenterer som om Egeland skulle være i mot kunnskap og klokskap.

Slik jeg forsto Egelands artikkel, pekte han på at det har oppstått et motsetningsforhold mellom en del av dem som har fått en god utdannelse – og makt, og visse fraksjoner av folket i dette landet, ofte de som får minst av de goder som sirkulerer i samfunnet, og som i mange tilfelle gjør de mest nødvendige jobbene. Mens idealet er at eliten arbeider med og for folk flest, kan realiteten være at deler av denne eliten bruker sin ekspertise, prestisje og makt på måter som er til skade for «fotfolket».

Egeland har altså pekt på en godt skjult mulighet av stor politisk betydning og forklaringskraft. Men debatten kunne ha blitt bedre om han hadde supplert sine perspektivrike generaliseringer med flere konkrete eksempler.

Vi behøver ikke her å innskrenke oss til å tenke på slike godt utdannede parasitter som har ansvar for at arbeidsfolk i Bremanger og Hattfjelldal får dårligere kommunale tjenester i mange år framover. Det er tross alt et ekstremt mindretall. Men det foregår mye som har større allmenn interesse:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer