Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elitens lekekasse

Det mest interessante med årets hagefest i Aschehoug-regi var stjernene som ikke kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ari Behn og fotograf Per Heimly pratet sammen, mulla Krekar dukket aldri opp og Madonna meldte avbud.

- Ari og jeg er venner. Mye av denne konflikten det hevdes skal være mellom Ari og meg er medieskapt, sa Heimly.

Han gikk bort til Behn og slo av noen ord med ham. Det kan kanskje sies å være festens høydepunkt.

Madonna og mulla uteble

- Vi inviterte Madonna, men hun kommer dessverre ikke. Barneboken hennes som skal gis ut på Aschehoug forlag skal lanseres på 30 forskjellige språk. Forlagssjef William Nygaard skal være til stede på lanseringen i Paris, sier sjefredaktør Harald Engelstad.

Trekkplaster nummer to uteble også. Det var mulla Krekar. Utpå kvelden blir Engelstad utålmodig og sender en tekstmelding til advokaten til mulla Krekar, Brynjar Meling. Meling gir beskjed om at mulla Krekar ikke kommer. Trekkplaster nummer tre uteblir også. Det er statsminister Kjell Magne Bondevik.

Kulturminister som ikke leser bøker

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland var en rask tur innom festen. Hun tok en runde på plenen og hilste blant annet på forlagssjef William Nygaard.

Da NTB spurte henne om hvilke forfattere fra Aschehoug hun gledet seg til å lese sa hun at hun ikke har tid til å lese bøker.

- I sommer har det vært så travelt at det har jeg ikke hatt tid til, slik blir det nok utover høsten også, sier hun før hun haster av gårde.

Seierstad ikke invitert

- Alle som er viktig i norsk kulturliv blir invitert. Men vi inviterer etter skjønn, sier forlagssjef William Nygaard.

Sjefredaktør Engelstad legger til at alle forfattere som har vunnet Aschehoug- prisen inviteres, politikere og viktige formidlere av kultur som journalister.

Men Åsne Seierstad ble ikke invitert, og det forklarer Engelstad med at hun skriver for et annet forlag.

- Det er kanskje ikke så populært å invitere forfattere som skriver for andre forlag, vi hadde kanskje blitt anklaget for å prøve å stjele forfatterne til vårt forlag, sier Engelstad.

Kjendiser i lange baner

1500 invitasjoner hadde Aschehoug sendt ut, men noen snek seg også inn på festen for den anses å være et av høydepunktene i norsk kulturliv. Men Ari Behn snek seg ikke inn, han kom fordi han satt i en jury for Aschehougs barnebokavdeling. Ellers kan nevnes forfattere som Jan Erik Vold, Jan Kjærstad, Jostein Gaarder, Unni Lundell og Linn Ullmann. Riktig mange fra NRK vandret rundt på gressplenen og koste seg som gjester deriblant Fredrik Skavlan, Ingolf Håkon Teigene, Espen Eckbo, Jahn Otto Johansen og Are Kalvø.

Også TV2 hadde noen kjente ansikter på festen som Sossen Krohg, Oddvar Stenstrøm og Dorthe Skappel. Blant politikerne som var på hagefesten kan nevnes Thorbjørn Jagland (Ap), Aslak Sira Myra og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Sangere som Arja Saijonmaa og Kari Bremnes var også å finne på det legendariske hageselskapet.

(NTB)

SNAKKESALIG: En tale- og skrivefør gjeng var invitert. Her Trygve Hegnar, Dorthe Skappel og Jan Kjærstad.
VENNER: Per Heimly og Ari Behn er tilsynelatende på talefot igjen.