Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Elitens regjering

Sylvi Listhaug kaller alle som er uenige med henne for eliten. Mens hennes regjering fører en politikk for de faktiske elitene.

ELITISTISK: - H/Frp-regjeringen er den mest elitistiske regjering Norge har hatt i nyere tid. Godt inn i sitt fjerde år ved makten klarer den ikke lenger skjule at retorikken mot «eliten» er et narrespill, skriver Audun Lysbakken (t.h.). Til venstre, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ELITISTISK: - H/Frp-regjeringen er den mest elitistiske regjering Norge har hatt i nyere tid. Godt inn i sitt fjerde år ved makten klarer den ikke lenger skjule at retorikken mot «eliten» er et narrespill, skriver Audun Lysbakken (t.h.). Til venstre, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som er uenig med Sylvi Listhaug, er «eliten», hevder hun. Alle som er enig med henne, er ofre for knebling og meningsundertrykking fra eliten. Slik er verdensbildet som statsråden hamrer inn på sosiale medier og i avis etter avis.

Men, vent nå litt. Hva er det egentlig som er folkelig med Sylvi Listhaug og den blå regjeringen?

Forskjellene i makt og rikdom øker raskt i Norge. Det bekymrer meg, og det burde bekymre Listhaug og regjeringen også.

Men Høyre og Fremskrittspartiet fører en politikk som systematisk forsterker denne utviklingen, og i alle viktige konflikter står de på de rike og mektiges side. Sylvi Listhaug er statsråd i en regjering som fører en økonomisk politikk for elitene.

Da er det bra frekt å rette pekefingeren mot vanlige kvinner som ønsker seg mer likestilling, eller fagforeninger som jobber for bedre kår for arbeidsfolk, og kalle dem for elite. Sylvi Listhaugs valgkamp er sponset av den økonomiske eliten, og statsbudsjettene hun er med på å legge fram, gir mest til dem som har mest fra før.

Slik jobber Elite-Listhaug og regjeringen systematisk for dem på toppen, på bekostning av folk flest og dem som har minst:

  • Skattesystemet rigges for økt ulikhet. Mens skattene holdes lave eller forsvinner på det de økonomiske elitene tjener mest på, formue, arv og eiendom, holdes de høye på vanlige folks arbeidsinntekter. Mens de rikeste 0,1 prosent av befolkningen har fått 221 200 kroner i skattekutt i snitt av FrP, har de 50 prosent med minst bare fått 1 900 kroner hver.
  • Regningen for skattefesten til folk som har mye sendes til folk som har lite. Mange uføre har fått kutt i barnetillegget, og det har gått utover 4500 barn. Jeg har møtt uføre med barn som kan fortelle at den eneste konsekvensen dette kuttet har, er å gjøre livet for hele familien enda verre. Kronikere får økte egenandeler, arbeidsløse har mistet feriepengene og folk som har mistet jobben, får skattesmell på sluttvederlaget.
  • Mens milliardærene som sponset Frps valgkamp kan juble over mer på konto, må pensjonistene stramme livreimen. Ifølge Nav får 8 av 10 pensjonister mindre å leve av i år, og utviklingen vil fortsette så lenge Frp i regjering nekter å bevilge pengene som trengs for å opprettholde kjøpekraften i trygdeoppgjørene.
  • Mens regjeringen er handlekraftig i spørsmålet om julegudstjenester, er den totalt handlingslammet når unge og lavtlønte ser sin drøm om egen bolig bli knust i et boligmarked preget av spekulasjon og vill prisvekst.
  • Endringene i arbeidsmiljøloven har ikke ført til flere arbeidsplasser. De har ført til flere midlertidig ansatte. Det betyr mindre trygghet i hverdagen for vanlige arbeidsfolk og større makt til sjefer og bedriftseiere.
  • Regjeringen lar velferdsprofitører, eierne av selskaper som leverer velferdstjenester, tjene seg rike på skattebetalernes penger. De pengene skulle gått til vår felles velferd.
  • Makt samles på færre hender. Regjeringen har ført en politikk hvor det vi eier sammen blir solgt for en billig penge til noen veldig få. Retten til å fiske samles for eksempel på stadig færre hender. Ungdom som ønsker å bli fiskere, møter i dag en stengt dør, mens regjeringen tilrettelegger for de rikeste. Det har ført til at vi har fått en ny adel, nemlig kvotebaronene.

H/Frp-regjeringen er den mest elitistiske regjering Norge har hatt i nyere tid. Godt inn i sitt fjerde år ved makten klarer den ikke lenger skjule at retorikken mot «eliten» er et narrespill. Folk ser hva som skjer, de rike blir rikere og de mektige blir mektigere. Sylvi Listhaug er god på PR, men den utspekulerte retorikken kan ikke skjule den enkle virkeligheten: Hun sitter i den økonomiske elitens regjering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!