- Elitesjefen ba meg om sex

Den norske fotomodellen Lisa Falch (23) hevder hun ble sex-trakassert av Olivier Daube, en av de fire sjefene i modellbyråtet Elite som mistet jobben etter BBC-avsløringen for en måned siden.

- Han ville ha sex med meg, og jeg måtte rømme hotellrommet for å komme meg unna, sier Lisa Falch. Hun har aldri tidligere fortalt sin historie, men etter at stormen rundt Elite og sexovergrepene fra toppsjefene har lagt seg, har hun bestemt seg for å snakke.

- Det er ikke riktig at det ikke skjedde overgrep mot norske modeller. Det kan jeg bekrefte, sier den halvt indiske modellen.

Alene

Sommeren 1998 var Olivier Daube fra Elites New York-kontor i Oslo for å speide etter modeller. Lisa ble oppringt av sitt byrå, Heartbreak, med beskjed om å møte på et hotell på Frogner i Oslo.

- Jeg møtte opp alene uten representanter fra Heartbreak. En annen jente satt i resepsjonen. Vi fylte ut et skjema og ventet på tur, sier Lisa, som da var 21 år.

- Møtet med Daube var spennende, han var mitt første møte med overstrømmende fransk sjarm. Han tok bilder av meg med klær og i badedrakt.

Dagen etter ringte Olivier Daube henne på mobiltelefonen. Han hadde en time fri, og ville ta nye bilder.

Rev seg løs

- Sånt skjer, dessverre
- Sånt skjer, dessverre Vis mer

- Jeg trodde han hadde fått nummeret av Heartbreak, og møtte opp. Han sa at han kunne gjøre meg til stor modell i Frankrike og Japan. Så la han an på meg, og sa han ville ligge med meg.

- Han ble mer og mer nærgående, og da han forsto at jeg ikke ville, spurte han om jeg ville suge han. Da hadde jeg fått nok, og forsøkte å gå. Men han holdt meg. Jeg måtte rive meg løs, og stormet på dør.

Lisa Falch fortalte ingen om episoden. Men etter to uker ringte hun sin kvinnelige kontakt på Heartbreak, som ikke visste om Lisas andre besøk på Olivier Daubes hotellrom.

«Modeller er horer»

- På Heartbreak fikk jeg bekjed om at jeg selv var skyld i det som skjedde, sier Lisa, som aldri hørte noe mer fra Elite.

- Jeg ble sjokkert av å se BBC-dokumentaren. Uttalelsene fra Daube om at alle modeller er horer, var motbydelig.

Lisa Falch er ferdig med modellyrket.

Hun kom kom aldri ut av Norge, men har gjort flere jobber for norske blader. På nyåret begynner hun på frisørutdannelsen.

- Jeg har fortsatt lyst til å jobbe i bransjen, men da i kulissene - som frisør og stylist.

Lisa Falch synes ikke at norske modellbyråer følger opp sine modeller godt nok. Men bortsett fra episoden med Olivier Daube, har hun selv ikke opplevd noen ubehageligheter.

- Hvorfor var det ingen representanter fra byrået mitt da jeg traff Olivier Daube? Da ville ikke overgrepet funnet sted, sier Lisa.

- Spørsmålene jeg stiller meg i dag, er: Hva skjedde med de andre jentene han møtte på hotellet på Frogner? Hvor ville jeg vært i dag dersom jeg hadde gått til sengs med ham?

NEKTET SEX: -Jeg ville ikke ligge med Oliver Daube. Dermed røyk mine muligheter til en modellkarriere utenlands, sier Lisa Falch til Dagbladet.