Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ella - The Legendary Decca Recordings

Ella Fitzgeralds artistkarriere spenner over 50 utrolige - og urolige - år, også musikalsk. I høst kom et album på fire CD-er som bare kan fryde gamle og nye Ella-fans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellas innsats på plate faller i to distinkte deler. Siden 1955 har hun tilhørt Norman Granz (JATP, Verve, Pablo, o.a.). En seiglivet påstand har vært at Decca, som hun tilhørte før 1955, ikke ga henne vekstvilkår. Dette albumet med innspillinger fra 1938-55 dementerer suverent påstanden.

Med de fire CD-ene følger et fyldig teksthefte med diskografi og produksjonshistorie for de 80 sporene. Ella var en av de første vokalister som tok de nye jazzmusikalske signalene fra 1945 og utover og var innforlivet med bop-jazzen i god tid før f.eks. en Sarah Vaughan. Samtidig som hun beholdt grepet på sitt brede publikum. Disse CD-ene minner om at Ella fullt ut hadde utviklet sitt særpreg da hun sa farvel til Decca på femtitallet.

Her får vi henne over hele spektret som jazz-og populærartist: Som balladesanger søker hun alltid det rent harmonisk-melodiske framfor tolkningsmulighetene i stoffet.

Undertegnedes favoritt i dette albumet er CD-en med Miss Fitzgerald i det intime format sammen med Ellis Larkins, en av de lydhøreste komp-pianister og klangkolorister jazzen har hatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!