Foto: Promo/Universal
Foto: Promo/Universal Vis mer

Anmeldelse: ISÁK - «Ealán»

Ella Marie har noe viktig å melde

Uredd albumdebut fra ISÁK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ealán»

ISÁK

4 1 6

Pop

Plateselskap: Universal

«Å trekke tradisjonsmusikk inn et kontemporært uttrykk er ikke alltid en lett øvelse, men ISÁK løser det elegant og smidig.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: 21 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen imponerte og overrasket mange da hun gikk hen og vant NRKs lørdagsflaggskip, «Stjernekamp», på tampen av fjoråret. Den ene veteranen etter den andre måtte se seg slått av det unge sangtalentet fra det kalde Nord.

Kanskje ikke så rart. Hun har en fantastisk vakker og elastisk stemme som ligger varmt og behagelig i øret uansett hvilken musikalsk retning hun drar i.

For Ella Marie og bandet hennes, ISÁK, handler det om at det enkle er det beste. Det bærer både fraseringene til Hætta og de økonomiske melodiene deres preg av.

ISÁKs albumdebut veksler mellom samisk og engelsk. Tittelen, «Ealán», betyr «jeg lever» på samisk og er i følge artisten et oppgjør med et samfunn som fremdeles er gjennomsyret med fordommer mot etniske samer. Ingenting er vel bedre enn en ung og modig artist som har noe verdifullt og viktig å melde?

Trioen, som fylles ut av Aleksander Kostopoulos og Daniel Eriksen, tonesetter budskapet med velskrudd synthpop som er like deler kald og varm. Kald på grunn av sin relativt strenge og minimalistiske fremtoning og motsatt på grunn av hjertevarmen og den ektefølte lidenskapen som ligger i prosjektet.

«In Comparison» er et stykke formålstjenlig elektropop som jage artister som Julie Bergan og Astrid S på listene, mens «Seammá Seammá» forener klubb med joik på en naturlig og spennende måte. Å trekke tradisjonsmusikk inn et kontemporært uttrykk er ikke alltid en lett øvelse, men ISÁK løser det elegant og smidig.

Da er det litt dumt at det vakler noe innimellom. I denne konteksten fremstår mer strømlinjede pop-låter som «Patience» som en tanke generisk. Og når plata tikker inn på knappe 30 minutter har man ikke rom for hvileskjær. Dog, det er heldigvis ikke mange av dem her.

I sum er «Ealán» en svært lovende start for ISÁK. Både for sin musikalske nysgjerrighet og smarte løsninger, men også for deres viktig stemme i samfunnsdebatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer