Elle melle, hvem sin olje må bli liggende?

Hvis ikke Norge skal la noe ligge igjen, hvem skal?

SÅRBART: «Slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja handler om mer enn bare denne kyststripa, det handler om vår felles framtid», skriver artikkelforfatterne. Her aktivister fra Natur og Ungdom. Foto: Natur og Ungdom
SÅRBART: «Slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja handler om mer enn bare denne kyststripa, det handler om vår felles framtid», skriver artikkelforfatterne. Her aktivister fra Natur og Ungdom. Foto: Natur og UngdomVis mer
Meninger

Dagens meningsmålinger gir et stort flertall på Stortinget mot å sette grenser for oljeindustrien. Samtidig forteller forskningen det meste av oljen og gassen som er funnet må bli liggende for å unngå katastrofale klimaendringer. Hvis ikke Norge skal la noe ligge igjen, hvem skal?

I de åtte åra Jens Stoltenberg har vært statsminister har han, gang på gang, uttalt at klimaendringene er en av verdens største utfordringer. For å redusere skadene trengs en kraftig kursendring: ifølge forskerne må vi la fire femdeler av de oppdagede fossile ressursene bli liggende for å unngå en oppvarming på over to grader. Slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja handler om mer enn bare denne kyststripa, det handler om vår felles framtid.

Stoltenberg og oljelobbyen har lenge gjemt seg bak to fikenblader. Det ene er at norsk olje er mye renere enn andre lands. Slik blir vi fortalt at vår olje er en gavepakke til en energihungrig verden. Men den norske oljen er ikke renere når den brukes og brennes. Dessuten er deler av den norske oljeproduksjonen skitnere enn selv produksjon av tjæresand.

Det andre fikenbladet er at det ikke hjelper å la vår olje ligge, fordi andre land da vil produsere mer. Men det stemmer ikke: SSB har påvist at kutt i oljeproduksjon er effektivt. Redusert produksjon her erstattes ikke automatisk av økt produksjon i andre land.

Dermed må Stoltenberg overbevise sine kolleger i andre oljeproduserende land om at bare Norge og noen få andre land skal få fortsette å pumpe opp olje og gass. Resten må finne på noe annet. «Verden trenger energi» blir vi fortalt - men med Stoltenbergs politikk er det er de fattige landene som må begrense seg, ikke rike Norge.

I lys av milliardene og kampanjene fra oljeindustrien er det utrolig at vi ennå ikke har oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Oljelobbyen har jobbet knallhardt for å få tilgang til et av våre mest sårbare havområder. Det utrolige har skjedd på grunn av press fra en bred folkebevegelse.

Nå står vi foran et stortingsvalg. Det trengs sårt flere representanter med et minimum av kritisk sans overfor den mektige oljelobbyen og sier nei til åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er de du må stemme på ved høstens stortingsvalg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.