Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elle-redaktør Signy Fardal navngir personer som har hetset henne på nettet

- Det er ikke ok at folk jeg aldri har møtt skriver at jeg må undersøkes mentalt og ser ut som et troll.

FIKK NOK: Elle-redaktør Signy Fardal setter ned foten mot netthets. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FIKK NOK: Elle-redaktør Signy Fardal setter ned foten mot netthets. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I lederen av mars-utgaven av magasinet Elle navngir redaktør Signy Fardal tre personer som har hetset henne på nettet.

I tillegg til å offentliggjøre navnene, gjengir Fardal stygge kommentarer som er blitt skrevet om henne på nettet.

- Jeg navnga dem fordi de har skrevet disse tingene om meg under sine navn og/eller Facebook-profiler på VG, landets største nettsted, som er en åpen nettside. Jeg synes ikke det er ok at folk jeg aldri har møtt skriver at jeg må undersøkes mentalt og ser ut som et troll, skriver hun i en mail til Dagbladet.

- Ikke greit Fardal skriver videre at hun ikke synes at noen skal finne seg i slike usaklige angrep og at det er på tide at noen setter foten ned.

- Meningsutvekslinger er selvsagt bra, og folk må få uttrykke sine synspunkter om det meste, men slike direkte personangrep i offentligheten synes jeg ikke er greit. De aller fleste kvinner som viser seg i offentligheten opplever dette hele tiden, og lenge har det stilltiende blitt akseptert. Og lenge har jeg tenkt at dette må vi finne oss i. Men hvorfor skal vi finne oss i det, egentlig?

Redaktøren forteller at hun har vurdert det etiske i det og mener hun er på riktig side i og med at hun kun har sitert dem ordrett fra det de selv har skrevet - under egne navn. Hun forteller at hun har fått mange positive reaksjoner på lederen.

Reagerer på offentliggjøring En av personene som ble omtalt i lederen sier til Dagbladet at han synes det var unødvendig av Elle å navngi ham.

- Det hadde vært greit med fornavn, men at Norges største moteblad trykket fullt navn viser bare hvor useriøse de er. De kontaktet meg ikke og spurte på forhånd. Enkelte har sagt at det strider mot personvernet, sier han.

Personen er sitert på å ha sagt «Det må være passe kjedelig å være redaktør i et motemagasin når man ser ut som et troll».

- Jeg har sagt at jeg ikke mener noe direkte stygt om Signy, bare at hun trenger litt hjelp når det kommer til hår og sminke. «Troll» var ment som en liten morsom kommentar, som de tolket helt feil!

- Alt man poster er offentlig Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier til Dagbladet at hun forstår behovet for å gjøre oppmerksom på at det befinner seg et menneske bak en byline.

- I utgangspunktet er alt man poster i sosiale medier og debattfelt offentlige. For personer som ikke er medievante er det lett å glemme at det de skriver kan bli plukket opp. Det er også lett å glemme at de man omtaler faktisk er ekte mennesker, sier hun.

Stavrum forteller at PFU nå behandler en liknende sak, der en Facebook-bruker klaget etter å ha blitt navngitt i en avisleder. Nylig ble TV 2 felt for en episode i serien «Haterne», der en person ble konfrontert med et utsagn som utvalget ikke mente var spesielt kritikkverdig.

Må gjøre en totalvurdering Generalsektretæren mener medias omtale av hatefulle kommentarer er med på å øke bevisstheten om at ytringer i sosiale medier er å regne som offentlige.

- Det Fardal gjør har en oppdragende effekt, men presseetikken gjelder uansett i alle sammenhenger. Man må foreta en totalvurdering av konteksten det publiseres i, hva som ytres og hvem som ytrer det, sier hun. 

Stavrum sier også at det kan være lurt å informere personer som navngis på forhånd.

Minmote-leder Martine Lunder sier til Dagbladet at det stemmer at det dukket opp kommentarer under en sak om Signy Fardal.

- Derfor stengte vi selvfølgelig kommentarfeltet da vi ble oppmerksomme på det, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å nå de to andre personene som er omtalt i Elles leder uten å lykkes.