Ellen blir Sigrid

- Hvis jeg først skulle bli skuespiller igjen, var det umulig å takke nei til rollen som Sigrid Undset, sier Ellen Horn. Snart drar hun til Roma for å komme under huden på nobelprisvinneren.

I september 2002, et lite år etter at hun gikk av som kulturminister, er Ellen Horn tilbake på scenen. Skikkelsen hun skal gi liv, i en ennå uskrevet forestilling, er den litterære nobelprisvinneren fra 1928, Sigrid Undset (1882- 1949).

Hvis alt går etter planen.

- Riksteatersjef Bente Erichsen har premieredato og turnéruta klar. Det er det mest håndfaste hittil, sier Ellen Horn, som fikk noe å tenke på da tilbudet kom.

- Det var Bente Erichsen som unnfanget prosjektet. Hun og Otto Homlung hadde lyst til å lage en forestilling om Sigrid Undset, basert på hennes liv og forfatterskap. De spurte om jeg ville spille Undset. Opplegget var så ambisiøst at jeg virkelig måtte ta skuespillervisjonen min opp til kritisk gjennomgang. Jeg kom til at hvis jeg først skulle bli skuespiller igjen, var en sånn mulighet nesten umulig å si nei til, sier Horn.

Gleder og gruer

- Otto Homlung skal skrive og regissere stykket. Det fine er at jeg får være med i hele prosessen og kommer til å jobbe i tett dialog med ham. Det er en enestående mulighet for en skuespiller, fortsetter Horn, som både gleder og gruer seg, men gleder seg mest.

- Det føles litt skjebnesvangert å gå tilbake til faget mitt med en så svær oppgave. I utgangspunktet er det snakk om en enkvinnesforestilling, men jeg har sagt at jeg gjerne vil ha med en musiker på scenen. Det er fruktbart å ha noen å spille med og mot, sier hun.

Får hun det som hun vil, finner premieren sted på Lillehammer, der Sigrid Undsets hjem, Bjerkebæk, nå settes i stand som et levende forfattermuseum, blant annet som følge av kulturminister Horns engasjement. Deretter venter en landsomfattende turné for Riksteatret, antakelig fulgt av forestillinger på Nationaltheatret, der Horn fortsatt er ansatt.

Rett til hjertet

- Hva ved Sigrid Undset appellerer så sterkt til deg?

- Noe av det mest spennende er måten liv og forfatterskap tanger er hverandre på. På den ene siden skriver hun på en besettende, emosjonell måte som går rett til hjertet på meg, som på så mange andre. På den andre har vi dette kvinnelivet: En ambisiøs husmor, mor, gartner - «hemmafru giga» - som sitter oppe om nettene og røyker og skriver disse lidenskapelige bøkene. Det er ganske flott, da, vi snakker om noe som må ha vært ett av de mest fascinerende kvinnelivene i forrige århundres Norge.

- Har du lest mye Undset?

- Ikke mer enn folk flest. «Kristin Lavransdatter» og «Fru Martha Oulie», pluss Tordis Ørjasæters biografi om henne. Men jeg skal bruke vinteren og våren på bøker av og om henne. Planen er å tilbringe noen uker i Roma rundt påsketider. Hva kan vel være mer naturlig enn å lese og gå i Undsets fotspor i den byen der hun bodde i lange perioder? Dessuten, etter ti års bankende kjør i tunge lederstillinger, synes jeg at jeg har fortjent en liten tenkepause.

- Skal du oppsøke noen av dem som kjente Sigrid Undset?

- Jeg har en lang liste, og håper å få en prat med blant andre Arne Skouen, Charlotte Blindheim og selvfølgelig Tordis Ørjasæter.

Gjestepolitiker

I sine to år i ledertroika med Ole Jørgen Nilsen og Sverre Rødahl, pluss åtte år som teatersjef, sørget Ellen Horn alltid for å spille minst én rolle pr. år for å beholde kontakten med skuespilleryrket. Den marskvelden i 2000 da Jens Stoltenberg ringte og tilbød henne kulturministerjobben, sto hun på scenen i den elleville framtidsfarsen «Brått evig», og merket hvordan lysten til å bli skuespiller på heltid økte etter hvert som åremålet i sjefsstolen gikk mot slutten.

Så ble det i stedet halvannet år med politikk på heltid og vel så det. Er det nå bare å skru av politikeren og vende tilbake til scenen?

- Jeg er ganske flink til å gjøre meg ferdig med ting, innrømmer hun.

- Min største ambisjon nå er å komme tilbake i det som er faget mitt. Jeg har på en måte hatt en gjesterolle i politikken, men jeg følte meg først og fremst som kulturpolitiker, og på det området var jeg engasjert også før jeg ble statsråd. Kulturpolitikken kommer jeg heller ikke til å slippe, jeg vil følge den opp i partisammenheng. Jeg er helt overbevist om at kultur kommer til å spille en viktigere og viktigere rolle i framtida.

Trist

- Lederstriden i Arbeiderpartiet?

- Jeg er tilskuer, og synes det som brettes ut i avisene er ganske trist. Fra mitt ståsted i regjeringen var det ikke lett å få øye på den såkalte personstriden.

- Kommer du til å kjempe for en stortingsnominasjon om tre år?

- Det står veldig fjernt for meg, selv om jeg syntes det var gøy mens det sto på. Jeg har fått en stor ydmykhet for hvor krevende det er å være å politiker. Det kampinstinktet og den teften du må ha for å kunne ramme og vinne, er ikke min største styrke. Jeg er litt for mye av en løsningsrettet, konsolideringorientert og diplomatisk innstilt person.

Pause. Smil og gapskratt:< P> - Men hvis noen skulle finne på å spørre meg om å bli statsminister, skulle jeg nok ha tenkt seriøst over det.

Kjempeløft

- Men noe jeg kommer til å bruke mye tid og energi på, er styreledervervet i Kristiansand Kommunes Energegiverkstiftelse, sier Ellen Horn, og plutselig bobler entusiasmen igjen.

- Kristiansand kommune solgte kraftaksjene sine i Agder Energi, og 1,7 milliarder kroner skal avsettes i en stiftelse der avkastningen uavkortet skal gå til å bygge opp kultur til beste for byen. Det er snakk om store summer her, og stiftelsen skal både gi støtte og ta initiativ. Kristiansand tar virkelig mål av seg til et kulturelt kjempeløft der målet er å skape et drivverk i en utvikling som både skal gi arbeidsplasser og gjøre Kristiansand til en enda bedre by å bo i. Jeg synes dette er spennende, og kanskje en forløper for de kravene som framtidas samfunn vil stille til en levende kultursektor.

UTFORDRING: Ellen horn har ikke for vane å vike for utfordringer. Nå venter rollen som Sigrud Undset - et tilbud hun ikke kunne si nei til.